V Gledališču Celje prva slovenska uprizoritev komične drame Cipe
Kultura
Tipografija

Na včerajšnji novinarski konferenci je Gledališče Celje predstavilo zadnjo premiero v letošnji nenavadni "koronasezoni", ki je tudi jubilejna, 70. sezona gledališča. Ta petek ob 19.30 bodo na Velikem odru, prvič v Sloveniji, uprizorili komično dramo Ifeyinwe Frederick Cipe. Gre za subtilno, grenko-komično zgodbo o ženskem prijateljstvu. Predpremiera bo sicer že jutri za abonma četrtek in za izven. 

Veseli, da lahko spet igrajo pred obiskovalci v dvorani

Upravnica Gledališče Celje mag. Tina Kosi je novinarski konferenci, prvi po oktobru lani, izrazila veliko zadovoljstvo, da so sprostitveni okrepi omogočili, da se lahko gledališki ansambel po več mesecih, ko so uprizarjali le interne premiere, znova na obeh odrih predstavi obiskovalcem. Kot je poudarila, je poslanstvo gledališča, da uprizarja predstave za gledalce in ponovna možnost za to vliva ansamblu dodatno voljo do dela. „Veseli me, da se je režiserka mlade generacija Mojca Madon odzvala povabilu in da imamo za zaključek te naporne sezone, ki nam je zaradi višje sile rušila načrte, močno, urbano, dinamično predstavo, ki govori o generaciji mladih žensk, ki je po študentskih letih prestopila v svet odraslosti in je pogosto spregledana ali zapostavljena,“ je povedala Tina Kosi o predstavi, ki je tudi v koreografskem smislu predstavljala veliki izziv in je za igralke tudi fizično zelo naporna.

Komična drama Cipe kot generacijski portret

Dramaturginja predstave Tatjana Doma je dejala, da je angleška dramatičarka nigerijskih korenin Ifeyinwe Frederick, ki je sicer tudi uspešna podjetnica, želela pisati o tem, kar je sama doživljala v dekliški šoli v Essexu, o puncah, ki pregovorno veljajo za lahke, za žurerke, ker si v življenju dovolijo uživat. „Predvsem pa je želela govoriti o pritiskih, o stereotipih, ki jih družba izvaja na mlade, neporočene ženske. Komična drama Cipe je generacijski portret, še bolj kot to pa zelo iskreno in brez dlake na jeziku razkriva vse anomalije sodobne družbe, ki se kažejo v samouničenju kot posledici zlorabe spolnosti in drog.“

Varljiv sproščeni svet seksa, razuzdanosti in drog

Bim, Alex in J so prijateljice iz mladosti. Divje, nore, neločljive in vse, kar si želijo, je zabava. Še vedno se želijo v glavnem samo zabavati, čeprav so sredi svojih dvajsetih, ko se soočajo že s kariero, razmerji in pričakovanji glede prihodnosti. Najboljši pobeg pred skrbmi so počitnice na Ibizi, kjer se želijo predajati seksu, alkoholu in zabavi. Bim ima diplomo na Oxfordu in neskončen apetit po seksu. Njene apetite brzda na videz bolj zrela Alex, ki se na skrivaj boji resne veze s svojim fantom. J je brezsramna karieristka, ki obžaluje svojo odločitev, da se je za tri mesece odpovedala seksu. Njihovi komični, neposredni, neobvezni in mestoma vulgarni pogovori o seksu in zabavi dobijo resnejši prizvok in na dan privrejo njihovi strahovi, skrbi in negotovosti, s katerimi se soočajo mlade ženske na pragu odraslega življenja. V brezskrbni uživaški vikend vdre realnost, soočenje z lastnimi strahovi in bolečinami ter mladim ženskam prinese spoznanje, da pred sabo ni mogoče pobegniti. Drama Cipe je hvalnica ženskemu prijateljstvu, ki neposredno odkriva problematiko življenja mladih.

Režiserka predstave je Mojca Madon, dramaturginja Tatjana Doma, v predstavi pa igrajo Maša Grošelj, Beti Strgar in Lina Akif.

Drugi ustvarjalci predstave so še prevajalka Živa Čebulj, režiserka Mojca Madon, dramaturginja Tatjana Doma, scenografka Urša Vidic, kostumografka Tina Bonča, koreografka Anja Möderndorfer, skladatelj Luka Ipavec, lektor Jože Volk, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, asistentka scenografke Nika Curk in asistentka kostumografke Tina Hribernik.

Pogoj za ogled predstav je negativni izvid testa, dokazilo o prebolelosti ali cepljenosti. Obisk gledališča je omejen na 50-odstotno zasedenost sedišč, zato sedežni red ne velja.

Foto: SHERPA

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...