Glasbo za oskarje ustvarjal tudi celjski trobentač
Kultura
Tipografija

Letošnja podelitev oskarjev za najboljše filmske dosežke v minulem letu je imela tudi nekaj celjskega pridiha. Trobentač Peter Firšt je kot član dunajskega orkestra filmske glasbe sodeloval pri ustvarjanju glasbe za film Obetavno dekle (Promising young woman), ki je prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij ter za nominirani risani film Čez luno (Over the moon). Za oba filma je dunajski orkester posnel celotno glasbeno podlago.

»Seveda je lepo izvedeti, da so filmi, pri katerih sem na nek način sodeloval, nagrajeni z nominacijo ali osvojenim oskarjem. Težko pa rečem, da sem bil presenečen, ker sicer toliko ne spremljam filmske industrije in pravzaprav niti nimam nikakršnih pričakovanj,« je Peter Firšt ostal skromen ob dosežku, zaradi katerega je postal zanimiv za slovenske medije.

Z dunajskim orkestrom je naš sogovornik doslej sodeloval tudi pri snemanju Netflixovih filmov We can be heroes, Klaus, pri nadaljevanju priljubljenega animiranega filma Made in Abyss 2, priznanem kitajskem filmu Lost in Russia in mnogih drugih.

Z dunajskim orkestrom Synchron Stage Vienna je začel sodelovati po uspešno opravljeni avdiciji v začetku novembra 2019. »Pravzaprav me ne navdušuje toliko ustvarjanje filmske glasbe, kolikor sodelovanje z orkestrom na takšni ravni,« je razgrnil vtise po letu in pol sodelovanja z uglednim orkestrom.

Synchron Stage Vienna je studijski orkester, torej snema vse vrste glasbe in ne samo za filmsko industrijo. Tako je naš sogovornik sodeloval tudi pri snemanju glasbe za priljubljene igre Fortnite, Call of duty mobile, Game for peace in druge.

Peter Firšt prihaja iz priznane glasbene družine in tudi sam je potrdil, da je bilo mogoče pričakovati, da bo svojo življenjsko pot nadaljeval kot glasbenik. »Velik del svojega zanimanja pripisujem Glasbeni šoli Celje in prvemu mentorju Miranu Majcnu, ki mi je trobento resnično približal.«

Poudaril je tudi pomen igranja v simfoničnem orkestru Glasbene šole Celje. »Orkester GŠC je zaslužen za večji del mojega razvoja v orkestrskem igranju, v njem sem imel priložnost igrati od 6. razreda osnovne šole do konca srednješolskega izobraževanja. Za pridobljene izkušnje v projektih tega orkestra sem neizmerno hvaležen.«

Peter Firšt končuje peto, zadnje leto študija na Akademiji za glasbo v Zagrebu, smer trobenta. »Za to akademijo sem se odločil zaradi profesorja, ki predava v Zagrebu, ker sem z njim individualno delal že pred študijem,« je pojasnil.

Mlad celjski trobentač sodeluje tudi z Zagrebško filharmonijo in s Simfoničnim orkestrom Hrvaške radiotelevizije, prav tako igra v trobilnem kvintetu Zagreb Brass Quintet.

Foto: lastni arhiv PF

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay