V Galeriji Račka o tem, kako postati dober tat
Kultura
Tipografija

Galerija Račka bo danes in jutri gostila tehnoburleskno delavnico z naslovom Kako postati dober tat? Redni modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob je v različnih oblikah sodelovanja vzpostavila skupina The Feminalz.

V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice in avtoji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje.

V okviru predstave lahko obiskovalci zaznajo elemente robnih urbanih žanrov, med katere spadajo kabaret, nova burleska, kvir, groteska in satira in ki izstopajo iz uveljavljenih žanrskih in konceptualnih okvirov ter se izogibajo uporabi populističnih klišejev ter seksističnih, šovinističnih ali ksenofobnih izjav.

Poleg rednih nastopov v Klubu Gromka na AKC Metelkova v Ljubljani, so Tatovi podob v osmih letih delovanja po Sloveniji in tujini izvedli že več kot 50 ponovitev. Producent predstave je zavod Emanat, ki je na podlagi tehnoburleske začel razvijati tudi platformo malih umetnosti. Ta redno predstavlja dogodke v obliki delavnic, predavanj in predstav, do sedaj pa je proizvedla tudi tri edicije festivala Sindikat odklonskih entitet.

Za razliko od zahodnih metropol, kjer so prepoznali vrednost žanrov teh »malih umetnosti« znotraj kulturne politike, turizma in gospodarstva že pred desetletji, se jim pri nas še vedno ne pripisuje (dovolj) umetniške vrednosti. Vseeno pa Feminalz že nekaj let uspešno polnijo dvorane in srca številnih obiskovalcev. Tokrat se bodo z nekaj poudarki prav tatinsko prikradli v štajersko regijo.

Najprej bodo v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje pripravili danes in jutri v Galeriji Račka pripravili dvodnevno delavnico Kako postati dober tat?, ki je namenjena spoznavanju s strategijami in orodji za razvoj tehnoburlesknih točk. Delavnico bodo vodili člani kolektiva Feminalz, na njej pa bodo udeleženci obdelovali čudno čutne tatvine, ki burijo domišljijo in ustvarili kratke - a sladke odrske intervencije.

Tatovi podob se bodo tokrat že drugič predstavili tudi v okviru Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru, in sicer bodo 15. junija zasedli malo dvorano Narodnega doma Maribor.

Nato pa bosta 18.6. tehnoburlesko v Celju gostila še Center sodobnih umetnosti (Zavod Celeia) in Hiša kulture Celje. Slednja bo predstavo na ogled ponudila v okviru svojega gledališkega abonmaja.

Če so vam petje, ples, klovning, burleska, post queer kabaret in šegavo sprevračanje aktualnih sodobnih fenomenov blizu ne zamudite ene izmed prihajajočih ponovitev tehnoburleske tatovi podob.

Foto: Nada Žgank

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay