Majhen kraj, a s pestrim slikarskim dogajanjem
Kultura
Tipografija

Taborski ljubiteljski likovniki pod okriljem svoje likovne sekcije ustvarjajo že dve desetletje. V teh letih so sami in v sodelovanju s polzelskimi likovnimi kolegi pripravili vrsto razstav. Med odmevnejše sodi tista ob občinskem prazniku, ki si jo zaradi niza spremljajočih dogodkov v času Šentjurskega sejma konec aprila ogleda množica ljudi. Letos je ta zaradi odpovedanega tradicionalnega dogajanja nekoliko skromnejša.

Vodja likovne sekcije Julijana Juhart taborsko kulturno dogajanje bogati že štiri desetletja. Bila je soustanoviteljica tamkajšnjega mešanega pevskega zbora. Prepevati in plesati je želela tudi v domači folklorni skupini, a je zaradi nesrečnih okoliščin delovala le kratek čas. Z izdelavo kostumov za dramsko sekcijo Kulturnega društva Ivana Cankarja Tabor se je v njej prebudila ponovna želja do slikanja, njene velike osnovnošolske ljubezni. V drugi polovici 90. let se je zato pridružila polzelski likovni sekciji. Njeni prvi slikarski razstavi sta bili v Taboru in trgovskem središču Žana v Žalcu. S Polzelani je razstavljala še v Savinovem likovnem salonu v Žalcu in se družila s šaleškimi likovniki, katerih mentor je bil akademski slikar Alojz Zavolovšek.

Z lastno sekcijo

Vedno bolj se je povezovala z domačimi, taborskimi likovniki, ki so lastno likovno sekcijo Mavrica ustanovili 7. januarja 2001 pod okriljem tamkajšnjega kulturnega društva. »Stalnica v sekciji smo starejši, saj je naše življenje že ustaljeno. Mlajši prihajajo, odhajajo in se vračajo, kar je najlepše. Svoje delo pokažemo na tradicionalni razstavi ob občinskem prazniku. Obenem sodelujemo na razstavah in delavnicah drugih likovnih društev,« pojasni Juhartova, ki jo veseli, da zelo dobro že ves čas sodelujejo s polzelsko likovno sekcijo, kjer delavnice vodijo akademski slikarji. Taborski ljubiteljski slikarji so sicer še posebej ponosni, da so bila tudi njihova dela na temo celjskih Grofov, predvsem Friderika in Veronike, v času Tedna ljubiteljske kulture razstavljena v Pokrajinskem muzeju Celje. »Od takrat spremljam to zgodbo bolj poglobljeno in upam, da bom vse skupaj nadgradila s svojo razstavo,« še doda sogovornica.

Z njimi Male Kobilce

Za ustvarjanje želi navdušiti tudi čim več mladih občanov. Pod okriljem sekcije je deloval osnovnošolski podmladek, ki so mu člani sekcije po slikarki Ivani Kobilci nadeli zanimivo ime Male Kobilce. »Znanje in veselje do ustvarjanja želim deliti z mladimi, ker menim, da je to zanje odlična popotnica. Želim si, da neobremenjeno izberejo smer, ki jih veseli. Sama sem živela v času, ko to ni bilo mogoče, zato se trudim, da je pri današnjih mladih generacijah drugače,« ob koncu še dodaja Taborčanka, ki je že drugo leto članica žalske likovne sekcije, katere mentor je akademski slikar Uroš Potočnik. Z njo je razstavljala v trgovskem središču Mercator v Celju, v knjižnicah v Preboldu, Braslovčah in Savinovem likovnem salonu v Žalcu. Foto: osebni arhiv

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik