V gledališču za dva... (gledalca)
Kultura
Tipografija

V Gledališču Celje so se kljub skrajno strogim in neživljenjskim ukrepom, ki trenutno dovoljujejo uprizarjanje predstav za obiskovalce, odločili, da gledališče zanje tudi odprejo in omogočijo ogled predstav. Pa čeprav le za dva gledalca v dvorani. Kar po eni strani dokazuje, kako zelo si v celjskem poklicnem gledališkem ansamblu po toliko mesecih zaprtja gledališča za obiskovalce želijo igrati pred občinstvom. Po drugi strani pa želijo opozoriti na absurdnost takšnih ukrepov, ki so pravzaprav antipropaganda za gledališko umetnost.

Do včeraj veljavni ukrepi za uprizarjanje gledaliških predstav v okviru prirejanja kulturnih prireditev so tako omogočali, da si lahko predstavo na Malem odru SLG Celje, kjer je prostor za obiskovalce velik 60 kvadratnih metrov, ogledata dva obiskovalca iz različnih gospodinjstev ali dva para. (Torej v prostoru je do včeraj lahko bila ena oseba ali par iz istega gospodinjstva na 30 kvadratnih metrih, po novem ukrepu pa je določilo sproščeno na 20 kvadratnih metrov).

V takih pogojih so v Gledališču Celje k ogledu drame Johnne Adams Gorazdov vozel v režiji Ajde Valcl povabili novinarje. Včeraj je tako bila priložnost za ogled pretresljive predstave, ki obravnava problematiko odnosa med učiteljem in učencem, učiteljem in starši, njihovih pravic in dolžnosti ter šolskega sistema nasploh.

Drama se dogaja na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko so ga izključili iz šole. Lahko bi bil žrtev nadlegovanja ali pa je bil on sam tisti, ki je nadlegoval druge. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

V predstavi sta nastopili Barbara Medvešček v vlogi učiteljice in Manca Ogorevc v vlogi mame.

Prisluhnite tonskim izjavam obeh igralk ter dramaturginje v SLG Celje o uprizarjanju predstav v trenutno veljavnih pogojih.

Barbara Medvešček, igralka:


Manca Ogorevc, igralka:


Alja Predan, dramaturginja


Naslovna fotografija: Denis Kresnik

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik