Podobe pohorskega pesnika Jurija Vodovnika
Kultura
Tipografija

Kakšen je bil znamenit pohorski pesnik Jurij Vodovnik v očeh slikarjev? Zreški Atelje MS ob 230-letnici Vodovnikovega rojstva razstavlja nekaj njegovih upodobitev. S tem se je pridružil vrsti letošnjih dejavnosti, ki bodo dodatno osvetlile delovanje pohorskega pesnika, tkalca in prijatelja ljudi. Da bi si lahko razstavo Vodovnikovih podob varno ogledalo čim več ljudi, je prva občasna razstava v novoodprti zreški slikarski galeriji postavljena kar v izložbi. Na ogled bo do 20. maja.

 

»Odločili smo se za manjše število slik in risb, saj jih bomo umestili v izložbeni del galerije, tako da bo Vodovnikova podoba prišla tudi do naključnih mimoidočih in bo ves mesec spominjala na obletnico tega znamenitega pohorskega rojaka,« je povedala lastnica in vodja slikarske galerije Valerija Motaln in dodala, da sedanji čas narekuje takšen način razstavljanja, ko marsikdo nerad vstopa v zaprte prostore.

»Izbor Vodovnikovih upodobitev za prvo dodatno razstavo v galeriji, kjer domujejo predvsem dela akademskega slikarja Marjana Skumavca, je bil skoraj nujen,« pravi Motalnova. Razlogov za to je več. Poleg letošnje obletnice – aprila mineva 230 let, od kar se je na Skomarju na Pohorju rodil pohorski pesnik Jurij Vodovnik – je k razstavi veliko pripomoglo tudi to, da je Skumavc občudoval Vodovnikovo dediščino kot tudi ljudi, ki so jo znali vsa ta leta ponosno ohranjati in nadgrajevati. »Marjanu je bil Vodovnik zelo simpatičen tudi kot osebnost, saj sta imela veliko skupnega. Oba sta bila ustvarjalca, rada sta imela ljudi, Vodovnikovo življenje s košem brez dna, torej brez lastnine, je Skumavca vedno navduševalo,« je še razkrila Motalnova.

Ker o tem, kako je Vodovnik zares izgledal, ni nobenega vira, je Skumavc rad sprejel pobudo zreškega Kulturno-umetniškega društva Vladka Mohoriča o upodabljanju Vodovnika in to je leta 2008 botrovalo tudi prvi likovni koloniji na Resniku (današnjim Skumavčevim dnevom na Resniku).

O manj znanih Vodovnikovih znanjih

Če bo epidemija dopuščala, bodo vodstvo in podporniki zreške slikarske galerije pripravili tudi sklop predavanj o Juriju Vodovniku. Predavalo bo sedem strokovnjakov, datumi zaradi nepredvidljivih zdravstvenih razmer še niso znani. Vsa dosedanja praznovanja obletnic, tako rojstva kot smrti Jurija Vodovnika, so se praviloma dotikala njegovega pesnikovanja in njegove pesniške zapuščine. »V tej smeri so ga do zdaj obravnavala strokovna in poljudna besedila, medtem ko je bilo njegovo vsakdanje delovanje obravnavano in predstavljeno več ali manj obrobno.
Vodovnik je bil namreč obdarjen še z nekaterimi drugimi sposobnostmi, ki jih je v svojem življenjskem okolju delil s Skomarčani in prebivalci južnega Pohorja,« pravi sogovornica. Njegov osnovni poklic je bilo tkalstvo, kot sin tesarja je bil vešč vrste rokodelskih spretnosti. Bil je uspešen zdravilec, zdravil je tako ljudi kot živali.

O njegovem življenju in delu bodo spregovorili ddr. Nina Ditmajer, dr. Marija Klobčar, Vlasta Mlakar, mag. Igor Cvetko, dr. Vito Hazler, prof. dr. Franc Pohleven in Jože Plankl.

Foto: Atelje MS

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik