Kljub vladni odločitvi v SLG Celje in Metropolu še ne bo takoj predstav
Kultura
Tipografija

Po dopisni seji je vlada sinoči objavila odlok, da lahko pod določenimi pogoji v gledališčih in kinematografih znova uprizarjajo predstave oziroma predvajajo filme za obiskovalce. V Gledališču Celje in Mestnem kinu Metropol ocenjujejo, da sproščanje dober signal, a pod temi pogoji takoj še ne bodo začeli s predstavami.

Kot je povedala Tina Kosi, so si odprtja gledališče za obiskovalce v Gledališču Celje zelo želeli in si zanj prizadevali, se pa postavlja vprašanje, če je pod takšnimi pogoji smiselno izvajati predstave. „Glede na določilo, da je lahko na neki javni prireditvi največ deset ljudi, nam odločitev vlada omogoča, da si predstavo na malem odru na primer lahko na primer ogledata največ dva para, ki sta v skupnem gospodinjstvu. Velikega odra pod takimi pogoji pa nima smisla odpirati, saj bi z nastopajočimi in tonskim tehnikom lahko v dvorani sedeli zgolj štirje obiskovalci, „je bila slikovita mag. Tina Kosi, upravnica Gledališča Celje.

Glede na pogoje se nagibajo k temu da bodo predstave uprizarjali samo na malem odru in sicer po 2. maju (do takrat velja včeraj sprejeti odlok), če bodo določila tega odloka to omogočala tudi po tem datumu.

Podrobneje v tonskem pogovoru s Tino Kosi:


Za bolj jasne in smiselne pogoje odpiranja in delovanja

Samo Seničar, programski vodja Mestnega kina Metropol je povedal, da so danes prejeli kar nekaj veselih klicev in elektronskih sporočil glede ponovnega odprtja kinematografov, a bodo obiskovalce žal zaenkrat morali še razočarati. Kot je dodal, ne glede na odločitve vlade z dopisne seje, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje javnih kulturnih prireditev, med drugim tudi kinematografskih, je po pregledu pogojev za njihovo dejavnost še nemogoče pričeti s programom.

„Začasne omejitve ponujanja kulturnih storitev v okviru najnovejšega odloka bodo namreč trajale do vključno 2. maja, pri čemer je v veljavi tudi odlok, ki ureja javna zbiranja, kar pomeni, da je potrebna prijava javne prireditve (pet dni pred dnevom prireditve). Hkrati še ni jasno, ali bodo v veljavi nova priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ali upoštevamo veljavna priporočila (jesen 2020),“ je pojasnil sogovornik.

Poudaril je, da si v prihodnje močno želijo, da bi jim vlada odprtje dejavnosti predvsem pravočasno napovedala in obenem postavila tudi jasne ter smiselne pogoje za odpiranje in delovanje.

„Hvala vsem, ki v teh trenutkih mislite na nas in si hkrati z nami želite čimprejšnjega in varnega odprtja kinematografov. Verjamemo, da ta dani ni več daleč,“ je še sklenil Samo Seničar.

Do takra pa si je mogoče vse aktualne filme ogledati v novem spletnem kinu Mestnega kina Metropol:

https://online.kinometropol.org/

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay