Nina Bohnec zmagovalka pesniškega natečaja mala Veronika
Kultura
Tipografija

Z natečajem mala Veronika, ki so ga v sklopu projekta Veronikina nagrada organizirali v Hiši kulture Celje, so povabili k sodelovanju dijake vseh srednjih šol in predstavili njihov pesniški izraz širom Slovenije. Na natečaj je prispelo 29 pesmi, letos prvič tudi iz tujine, iz Evropske šole Luksemburg II. Zmagovalka male Veronike 2021 je pesem Nine Bohnec: Med najinimi dotiki.

Med stilsko in zvrstno raznolikimi pesmimi je strokovna komisija v sestavi: dr. Zoran Pevec (predsednik, pesnik, literarni teoretik), Aleš Jelenko (pesnik, prozaist in esejist) in Tonja Jelen (pesnica, recenzentka in profesorica slovenščine) izbrala pet pesmi: Konstanta (Ana Velenik, Gimnazija Ilirska Bistrica), Makove zveri (Alja Pušič, II. gimnazija Maribor), Breskve (Kaja Magovac, Gimnazija Kranj), Parodontoza lastnih prepričanj (Eva Šubic, Gimnazija Novo mesto) in Med najinimi dotiki (Nina Bohnec, Gimnazija Murska Sobota).

Komisija je tudi posebej omenila še pesem Sonetni venec – Slovo od Veron’ke (Eva Belcer in Živa Šprajc, Šolski center Rogaška Slatina).

Vseh pet avtoric prejme tudi unikaten spominski nalivnik podjetja Vivapen.

Zmagovalka male Veronike 2021, pesem Nine Bohnec: Med najinimi dotiki, je nastala pod mentorstvom Bože Ivanušič Trajbič na Gimnaziji Murska Sobota. »Pesem avtorice Nine Bohnec je izjemno tenkočutna. Gre za pesem, ki kljub svoji redkobesednosti pove veliko oz. je prav zaradi nje dovolj dobra; pesem je namreč najmočnejša predvsem tam, kjer nas nagovori tišina. Govoriti in pisati o ljubezni (ali njenem koncu) je vselej težko, saj hitro zaidemo v dnevniško obujanje spominov in moraliziranje, no, temu se pesem Med najinimi dotiki uspešno izogne,« so v obrazložitvi zapisali člani strokovne žirije.

Nagrajenka prejme denarno nagrado v višini 400 evrov in možnost predstavitve pesmi na osrednji podelitvi Veronikine nagrade, 31. avgusta 2021 na celjskem Starem gradu, kjer bodo v Hiši kulture Celje podelili tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta ter zlatnik poezije za celoten pesniški opus.

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam