Obiskovalci znova v kulturne ustanove, še vedno ne v gledališče in kino
Kultura
Tipografija

Danes, dan po koncu lockdowna, so svoja vrata za obiskovalce znova odprle kulturne ustanove. Tako tudi vse osrednje kulturne ustanove v Celju, razen Gledališča Celje in Mestnega kina Metropol, ki bosta morala počakati na nadaljnje sproščanje ukrepov.

V Muzeju novejše zgodovine Celje si je tako tudi v muzejskih prostorih mogoče ogledati novo občasno, gostujočo razstavo Fotoaparat in vojna, ki so jo pripravili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Razstava je nastala v spomin na obeležitev nedavnega jubileja, ko je minilo 80 let od začetka druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Na veliki petek 11. aprila so nemške enote zasedle tudi Celje, zato so v MNZC gostujočo razstavo dopolnili še s panojsko razstavo pred muzejem, z izborom fotografij Josipa Pelikana iz obdobja druge svetovne vojne v Celju.

V muzeju sicer ta četrtek odpirajo tudi novo občasno razstavo o bontonu, v Otroškem muzeju Hermanov brlog.

V Pokrajinskem muzeju Celje bodo svoja vrata za obiskovalce odprli jutri.  V Knežjem dvoru bo zdaj tudi v živo spet na ogled občasna razstava Od groba do groba, ki smo jo podrobneje predstavili v prejšnji številki Novega tednika. V muzeju so tudi podaljšali ogled občasne razstave v Stari grofiji, Anton Perko, slovenski slikar v službah cesarskega dvora.

V obeh celjskih muzejih si je seveda mogoče ogledati tudi stalne postavitve.

Od danes je znova odprta tudi Osrednja knjižnica Celje, po režimu kot je veljal pred zaprtjem javnega življenja, kar pomeni, da je omogočen dostop do knjižnih polic in brskanje po gradivu, seveda z upoštevanjem vseh ukrepov. Kot so še sporočili iz knjižnice, je vračilo knjig še vedno možno le izključno na knjigomatu, vrnjeno gradivo pa bo še vedno zadržano 72 ur.

V Galeriji Kvartirna hiša v Celju bodo zvečer ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Genius loci, na kateri si je mogoče ogledati dela Zvesta Apollonia, enega najpomembnejših primorskih likovnih umetnikov druge polovice 20. stoletja. Otvoritev razstave bo minila brez uradnega dela.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje jutri odpira Stari grad Celje ter Turistično informativni center na Glavnem trgu 17. Od četrtka bo odprt tudi Likovni salon Celje, v katerem trenutno postavljajo razstavo z naslovom Brezmejno.

Foto: FB MNZC

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay