O načinih pokopa skozi čas
Kultura
Tipografija

Ponovno zaprtje kulturnih ustanov, ki je z zaustavitvijo javnega življenja do 11. aprila začelo veljati danes, je onemogočilo, da bi si lahko v teh prazničnih in predprazničnih dneh v razstavišču Knežji dvora ogledali zanimivo razstavo od Groba do groba. Pred kratkim so jo postavili v Pokrajinskem muzeju Celje, avtorja razstave pa sta kustosa muzeja, dr. Maja Bausovac in dr. Jure Krajšek, tudi avtorja odmevne knjige Municipium Claudium Celeia. Na prizorišču bo tako razstavo mogoče obiskati kasneje (po lockdownu), si jo je pa mogoče v privlačni in dodelani izvedbi ogledati na spletni strani pokrajinskega muzeja.

„Prvotna ideja je bila, da bi javnosti predstavili le enega od bogatejših rimskih grobov iz Celeie, potem pa se je porodila zamisel, da bi lahko naredili še kaj več. Tovrstnega gradiva imamo namreč veliko in tako je nastala razstava, na kateri so predstavljeni grobovi iz različnih obdobij naše zgodovine. Prikazuje, kako se je način pokopa spreminjal skozi čas in kako so si ljudje predstavljali življenje po smrti v različnih zgodovinskih obdobjih,“ so o razstavi povedali v Pokrajinskem muzeju Celju.

Razstavljen je inventar iz grobov z več arheoloških najdišč iz Celja in okolice, katerih gradivo hranijo v pokrajinskem muzeju. Najstarejša sta žgana grobova iz železnodobne gomile v Pongracu, ki jo je nekdanji kustos v muzeju Lojze Bolta raziskal že leta 1964.

Na ogled je bogat pokop dekleta s Kovka nad Hrastnikom, odkrit v bližini bojevnika z znamenito pasno spono in čelado, ki je razstavljen na stalni razstavi.

V obdobje Keltov oziroma v mlajšo železno dobo sodita po en ženski in en moški žgan grob iz Slatine v Rožni dolini.

Sledi bogat rimski grob (iz 1. stoletja n.š.), odkrit pri obsežnih arheoloških raziskavah na Mariborski cesti v letih 2003 in 2004. V njem je bil odkrit servis kvalitetnega kakovostnega posodja, uvoženega iz Italije in precej steklenega posodja – med njimi vrča, čaše, kantaros in žara.

Od dvajsetih poznorimskih grobov, ki so bili izkopani med letoma 2010 in 2011 na Bregu v Celju, je predstavljen eden bolje ohranjenih; gre za skeletni pokop odrasle ženske ob kateri je bil najden nakit, stekleno posodje in keramika.

Razstavo zaključuje prikaz štirih grobov, dveh ženskih, otroškega in moškega groba, z že dolgo znanega poznoantičnega grobišča na Rifniku pri Šentjurju, ki sodijo v 6. stoletje n. š.

Posebna vrednost te razstave je tudi v tem, ker so posamezni grobovi na ogled prvič.

Razstavo je oblikovala Tina Pregelj Skrt (Mint colibri).

Foto: PokmuzCE

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prireditvenik