Kulturo doživljamo z vsemi čutili
Kultura
Tipografija

Zadnje leto je od kulturnih ustvarjalcev zahtevalo nenehno prilagajanje razmeram. Čeprav s tresočimi koraki, so se na bolj digitalno pot pogumno podali tudi v Mestni galeriji Šoštanj, ki deluje pod okriljem šoštanjskega zavoda za kulturo. Mag. Milojka Bačovnik Komprej, ki zadnja leta bdi nad programom galerije, je s sodelavci zasnovala zanimiv in pester program. Tudi letos bodo skušali slediti lastni viziji in vsak mesec postaviti novo razstavo, pri čemer bodo v ospredju predvsem domači ustvarjalci.

 

V teh dneh je v prostorih Mestne galerije Šoštanj na ogled že tretja letošnja in skupno 214. razstava. Kot je povedala strokovna sodelavka Zavoda za kulturo Šoštanj Milojka Bačovnik Komprej, se vedno trudijo, da s postavitvami in prireditvami sledijo duhu časa. Tako si je te dni mogoče ogledati razstavo Velikonočne vezenine in keramični okraski. Gre za razstavo, ki jo v sodelovanju s kulturno-umetniškima društvoma Harmonija in Gambatte organizira Andragoško društvo Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje.

»Za nami je zelo zanimivo in učenja polno leto. Ne glede na vse smo letošnji program zasnovali tako, kot da je vse ›normalno‹. Izvedbe razstav in spremljevalnih dogodkov bomo seveda prilagajali razmeram. Upam, da bomo zastavljene cilje v kar največjem obsegu tudi izvedli,« o letošnjem programu pravi Bačovnik Komprejeva.

Še zelo svež je namreč spomin na 16. marec 2020, ko bi morali v šoštanjski galeriji odpreti razstavo akademske slikarke Mojce Senegačnik: »Razstava je bila postavljena, vabila so bila razposlana, nato je sledil preklic. Vsi smo globoko zajeli sapo, se za trenutek ustavili in nato naredili korak naprej, korak v pravo smer,« se spominja sogovornica. »Ker nam je bilo resnično žal, da si ljudje te odlične razstave ne morejo ogledati, jo je sodelavec posnel in posnetek smo predvajali na našem Facebookovem kanalu ter tako ljudem pokazali, kaj bi lahko okušali v naših prostorih. Odziv je bil zelo dober in vsem v nekakšno zadoščenje. Ljudje so imeli kljub zaprtim vratom galerije možnost uživati v izjemnih delih. Čeprav samo s pomočjo zaslonov,« Bačovnik Komprejeva opiše vstop galerije v drugo, digitalno razsežnost.

Ko pride galerija domov

»Čeprav še vedno zagovarjam oseben stik in to, da ljudje kulturo vpijamo z vsemi čutili, moram priznati, da nas je ta čas veliko naučil. Če si razstav ni mogoče ogledati v galerijah ali na ulicah, ki so vedno bolj pomemben podaljšek umetniških prostorov, je treba izbrati možnosti, ki so na voljo,« pravi kulturna delavka, ki ugotavlja, da je na ta način galerija »pokukala« v marsikatero dnevno sobo, razstave pa si je ogledalo tudi nekaj tistih, ki zaradi različnih razlogov ne pridejo v galerijo. »Menim, da pravih prijateljev nismo izgubili, a smo zagotovo pridobili še katerega gledalca, ki bo, ko bo čas to dopuščal, postal tudi naš obiskovalec.«

Prostori mestne galerije so v spodnjem delu stanovanjske hiše, kjer je bila pred drugo svetovno vojno restavracija oziroma kjer je bil gostinski prostor družine Galuf. V 90. letih prejšnjega stoletja je bila hiša obnovljena, v njej je nekaj časa delovala trgovina s tehničnim blagom. Občina Šoštanj je leta 1998 prostore namenila delovanju galerije, ki je leta 2001 prešla v upravljanje Zavoda za kulturo Šoštanj. Program galerije je naravnan na vse zvrsti likovne umetnosti, a tudi etnografije in fotografije. Letno zavod v galeriji pripravi do 12 razstav in številne galerijske večere.


Foto: SHERPA

 

 

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay