Če ljudje ne morejo v kino, pride kino domov
Kultura
Tipografija

Kinematografi, ki so povezani v Art kino mrežo Slovenije (AKMS), od ponedeljka, 8. marca, na svoji spletni strani omogočajo ogled skrbno izbranega filmskega programa. Platformo je mreža pripravila z željo, da bi v času zaprtja kinematografi ohranili stik z obiskovalci. K večji dostopnosti kakovostnih filmov bo pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bodo namreč lahko na ta način ogledali tudi tisti, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino.

 

Pred približno letom, 4. marca 2020, je Art kino mreža Slovenije, v katero sta z našega območja vključena celjski Mestni kino Metropol in Kino Velenje, slavnostno praznovala desetletnico delovanja. Člani združenja so bili upravičeno ponosni na svoje dosežke in na naraščajoče število obiskovalcev. Največji je bil obisk v letu 2019, ko si je filme skupaj ogledalo 486 tisoč gledalcev. Tudi začetek leta 2020 je napovedal podoben uspeh. A žal so se kmalu po praznovanju rojstnega dne kinematografi zaprli. Začelo se je leto, v katerem se je celotno avdiovizualno področje znašlo pred vrsto vprašanj in izzivov. V AKMS so se člani še bolj povezali. Razmišljali in delili so izkušnje s kolegi doma in po svetu, da bi se kar najbolj prilagodili in pripravili na spremenjene pogoje delovanja.

Že v času prvega zaprtja dvoran so kinematografi skušali na različne načine ohranjati stik z občinstvom in se posluževati novih poti posredovanja vsebin. Razvoj spletne strani, ki bi filmske vsebine ponujala s kinoperspektive, je združenje AKMS načrtovalo že pred epidemijo. Posledice koronavirusa in zaprtje kinodvoran so člane AKMS le še utrdili v prepričanju, da je storitev, ki omogoča spletni dostop do filmov, pomembna za kinematografe in njihove obiskovalce. Z njeno pomočjo lahko kinematografi kljub spremenjenim gledalskim navadam v času pandemije ostanejo prva vez med gledalcem in filmom. Tudi z omogočanjem spletnega dostopa se lahko uveljavijo kot ponudnik kuriranih programov in spremljevalnih dejavnosti.

Program je pripravljen tedensko, in sicer z enim dogodkom, s predstavitvijo novega filma za splošno občinstvo (vsak četrtek ob 19. uri) in z enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). S spremljevalnimi dogodki in vsebinami želijo v AKMS gledalcem približati občutek skupnostne izkušnje tudi pri spletnem ogledu in s tem oblikovati nove gledalske navade.

 

Samo Seničar, programski vodja Mestnega kina Metropol (MKM)

»Vzdrževanje stika z našim občinstvom«

»Z vzpostavitvijo spletnega kina smo se v Metropolu pridružili pobudi devetnajstih drugih kinematografov Art kino mreže, ki bodo od marca ponujali skrbno izbran filmski program v okviru spletne platforme. Ker je minilo več kot dvanajst mesecev od prvega zaprtja kinodvoran in je v zadnjem letu Metropol deloval zgolj štiri mesece, se je odločitev ponujala kar sama od sebe. Nova storitev bo omogočala vzdrževanje stika z občinstvom,« je povedal Samo Seničar.

Razvoj te storitve so sicer načrtovali že pred epidemijo, lani so bili uspešni na razpisu centra za kreativnost. »Spletni kino dopolnjuje program živega kina, saj omogoča dostop do filmskega programa vsem tistim, ki zaradi katerega koli razloga ne morejo obiskati kina ali ga obiščejo težje. Ponudba spletne platforme se bo zato razvijala in dopolnjevala, programsko je zastavljena izredno privlačno s četrtkovimi premierami in z vsebinskimi svežnji filmov.«

Kot je še dejal programski vodja MKM, je bila uvedba nove storitve nadvse premišljena. »Po vseh razpoložljivih statističnih podatkih, vzpostavitve platforme smo se namreč lotili zelo analitično, si filme v spletnem kinu ogleda med 5 do 10 odstotki celoletnega občinstva v kinematografu. Pričakujemo, da bo ta odstotek prvo leto malo nižji, saj se morajo ljudje na vsako stvar navaditi, preden jo vzamejo za svojo in jo začnejo uporabljati. Vsekakor pričakujemo dober odziv, saj se v kinu z enim platnom velikokrat zgodi, da je treba kakšen film predvajati omejeno, spletni kino pa bo takšnim naslovom omogočil daljše življenje in dostopnost,« je razmišljal Samo Seničar, ki verjame v uspeh nove storitve art kinematografov, ki v času epidemije preživljajo zelo težke čase.

 

Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, v okviru katerega deluje Kino Velenje

Domač kavč izhod v sili

»Prepričani smo, da je VOD pomemben nov komunikacijski kanal art kinematografov. Svojo moč izkazuje prav v trenutnih razmerah, saj občinstvu omogoča dostop do izbranega kakovostnega filmskega programa in spremljevalnih vsebin filmske vzgoje za vse generacije,« meni sogovornica.

Ob tem poudarja, da gre za dopolnilo osnovne kinematografske dejavnosti: »Verjetno ga bomo v primernem obsegu obdržali tudi, ko bodo kinematografi spet odprli svoja vrata.« Predvsem kot možnost ogleda posameznega filma za tiste, ki bodo iz kateregakoli razloga (oddaljenost kraja bivanja, nepokretnost, urnik službenega dela, druge obveznosti in dejavnosti v času posameznih rednih kinematografskih projekcij ...) želeli kupiti karto in si film ogledati od doma.

Ob tem Barbara Pokorny poudarja, da si bodo vsekakor prizadevali za čimprejšnje ponovno odprtje kinematografov in privabljanje vseh ciljnih skupin občinstva na kinopredstave, ki edine ponujajo »polno« kinematografsko izkušnjo. »Prepričani smo, da domač kavč večini pravih ljubiteljev filma in filmske umetnosti, ki cenijo profesionalno kakovost slike in zvoka ter obisk kina doživljajo kot pomemben kulturni ali socialni dogodek, ne bo nadomestil obiska kinematografa.«

Velenjski kino je na spletu »zaživel« 8. marca. Kot je iskreno povedala direktorica, si utvar o množičnem obisku ne delajo, a si želijo, da bi bil obisk vsaj spodbuden. »Zavedamo se skoraj brezštevilnih drugih možnosti in cele vrste konkurenčnih vsebin, ki jih domači zasloni nudijo za bolj ali manj kakovostno preživljanje prostega časa. Iskreno si želimo, da bi tudi s tem projektom ohranili stik z zvestim občinstvom, distributerji, ustvarjalci, s producenti in z vsemi drugimi ustvarjalci slovenske filmske krajine.«

 RG, LKK, Foto: online.artkinomreza.si

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik