Po razglasitvi Pelikanove hiše za kulturni spomenik lokalnega pomena
Kultura
Tipografija

Celjski mestni svet je na zadnji seji sprejel odlok o razglasitvi Pelikanove hiše v Razlagovi ulici v Celju za kulturni spomenik lokalnega pomena. S tem dejanjem želi Mestna občina Celje tej pomembni kulturni dediščini, ki je pred leti prešla v njeno last, z njo pa zdaj upravlja Muzej novejše zgodovine Celje, omogočiti boljše pogoje varovanja in večjo dostopnost stavbe širši in strokovni javnosti. Eden ključnih razlogov za spremembo statusa stavbe so večje možnosti za pridobitev državnega in evropskega denarja na razpisih ministrstva za kulturo in EU. Z njimi bo omogočena nadaljnja obnove hiše za muzejske dejavnosti.

Strokovno utemeljitev predloga so pripravili v celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), pri pripravi gradiva je sodeloval tudi muzej. »Rad bi se zahvalil mestnim svetnikom, županu in strokovnim službam v celjski občini, ki so potrdili ta odlok in prepoznali pomembnost te odločitve za nadaljnjo obnovo stavbe, prav tako tudi območni enoti ZVKDS, ki je hitro in zavzeto pristopila k temu projektu. Veseli me, da smo ob tem pomembnem dokumentu v teh dneh pridobili tudi gradbeno dovoljenje in tako v kratkem času izpolnili še en ključni pogoj za prijavljanje na razpise za državna in evropska sredstva za obnovo stavbe,« je povedal dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje

MNZC se je tako že prijavil na razpis ministrstva za kulturo za izbor projektov iz programa obnove ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov, ki jih bo država letos in prihodnje leto sofinancirala iz proračuna. Najvišji znesek, na katerega lahko v muzeju računajo ob odobritvi prijave na ta razpis, je 200 tisoč evrov, pri čemer je za projekt predvidena tudi lastna udeležba prijavitelja.

V muzeju so v minulem letu deloma z lastnim in deloma z denarjem ustanoviteljice (MOC) uspeli izvesti prva obnovitvena in vzdrževalna dela v kletnih prostorih hiše. »Nadaljnja obnova stavbe bo odvisna od pridobljenega denarja, zagotovo pa je prednostna naloga prenova strešne kritine, da zaščitimo stavbo pred propadanjem, potem bodo sledili ostali gradbeni posegi. Če bomo uspeli zagotoviti denar, bi lahko v dveh, treh letih v tolikšni meri uresničili projekt obnove, da bi del stavbe že odprli za javnost,« je pojasnil sogovornik in dodal, da je obnova Pelikanove hiše ocenjena na približno pol milijona evrov.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay