Muzej Velenje odslej tudi s poddajami
Kultura
Tipografija

Na dan slovenskega kulturnega praznika so v Muzeju Velenje v svoje delovanje vpeljali sodobno in priljubljeno obliko podajanja vsebin, podcast ali poslovenjeno poddaja. Kot v pogovoru razkriva direktorica velenjskega muzeja Mojca Ževart, digitalne vsebine ne bodo izpodrinile klasičnih oblik srečanj, a je to vsekakor dobrodošla novost, sploh v časih, ko obisk muzeja ni povsem samoumeven.

 

Kot pravi Mojca Ževart, želijo v Muzeju Velenje na ta način še povečati dostopnost raznolikih muzejskih vsebin. »Zdi se mi, da je podcast primerna in dobrodošla oblika za podajanje zgodb iz različnih poglavij zgodovine in naše preteklosti. Za podajanje pogovorov o kulturni dediščini in o kulturi nasploh.« O različnih tematikah, ki jih muzealci obravnavajo pri svojem delu, bo odslej z zanimivimi gosti in sogovorniki v muzejskih podcastih obravnavala »muzejska novinarka«, sicer kustosinja muzeja Alma Javornik.

Ževartova je prepričana, da bodo tako dosegli še več ljudi, ki jih tovrstna tematika zanima, a jim za obisk morda zmanjka časa. Ob tem poudarja, da nikakor ne gre za nadomestilo klasičnih pogovornih večerov. Te bodo, ko bodo razmere dovoljevale, še naprej pripravljali v prijetnem objemu zidov velenjskega gradu, kjer muzej tudi domuje. Prednost tovrstne digitalno podane oblike je tudi, da človeka »čaka«, da vsebini prisluhne takrat, ko mu to najbolj ustreza, ko je primerno razpoložen in ima čas za to. Kot je še povedala direktorica, so se s sodelavci odločili, da objave ne bodo daljše od 30 minut.

K resnejšemu razmisleku o ustvarjanju tovrstnih oddaj, ki so v svetu in tudi pri nas vedno bolj priljubljene, je zaposlene v muzeju spodbudilo prav obdobje vsesplošnega zaprtja zaradi epidemije koronavirusa. »Situacija, s katero se soočamo že skoraj leto, nam je pokazala, da moramo iskati alternativne načine, da dosežemo čim več ljudi,« je dejala Ževartova in dodala, da so veliko dejavnosti lani že preselili na splet, še več in bolj intenzivno so polnili tudi razstavišča na prostem tako v velenjski kot šoštanjski občini. »Prisiljeni smo bili uporabiti vse možnosti, ki jih imamo na voljo, da lahko pridemo med ljudi, tudi takrat, ko oni ne morejo k nam. Tako je tudi podcast nova oblika, naš korak na proti k občinstvu. V času, ko množičnih srečanj še ne moremo pripraviti, je lahko to tudi neke vrste nadomestilo za tradicionalne dogodke,« pravi sogovornica. Ob tem dodaja, da prav vsi zaposleni že komaj čakajo, da se bodo lahko z obiskovalci spet sproščeno družili v večjih skupinah.

Optimistično v prihodnost

Čeprav je leto 2020 tudi pred zaposlene v Muzeju Velenje postavilo številne bolj ali manj visoke prepreke, so jih zmogli preplezati in tako direktorica preteklo leto ocenjuje kot uspešno. »Kljub vsem preprekam, s katerimi smo se srečali, pri čemer na takšne razmere nismo mogli biti pripravljeni, smo uspeli uresničiti dobršen del zastavljenega programa. Na določenih področjih smo naredili celo bistveno več, kot smo načrtovali. Mislim, da smo uspeli ljudem ponuditi veliko raznolikih vsebin, tokrat predvsem na svetovnem spletu in na razstaviščih na prostem.«

Ob tem pravi, da so se v zadnjem letu vsi tudi veliko naučili in so tako obogateni z novimi znanji in opremljeni s prepotrebnimi izkušnjami vstopili v letošnje leto. »Program smo zastavili tako, da ga bomo lahko uresničili ob takšnih ali drugačnih pogojih. Če bo le mogoče, se seveda veselimo klepetov, srečanj in ogleda razstav v naših razstavnih prostorih. Če bomo na tem območju še vedno omejeni, bomo seveda še toliko bolj intenzivno bogato dejavnost predstavljali s pomočjo spletnih orodij,« doda Ževartova in prizna, da je tudi koronačas prinesel marsikaj dobrega. »Marsikaj smo nekoliko spremenili, na novo zastavili. Dobro smo razmislili o posameznih vidikih našega dela in mislim, da bo to pripomoglo, da bomo v tem in v naslednjih letih samo še bolj uspešni.«

 

»Vse najboljše, Slovenija!«

Muzej Velenje vabi vrtce in šole iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline k sodelovanju pri likovnem natečaju z naslovom »Vse najboljše, Slovenija!« Natečaj je odprt do 22. marca 2021.

Letošnjo 30-letnico samostojnosti Slovenije bodo v Muzeju Velenje zaznamovali s številnimi dogodki in projekti. Posebno pozornost bodo namenili domoljubni vzgoji otrok. V ta sklop sodi tudi likovni natečaj Muzeja Velenje z naslovom »Vse najboljše, Slovenija!«

Muzej Velenje tako vabi pedagoge, da skupaj z otroki razmislijo o tem, kaj jim pomeni slovenska samostojnost, kaj za narod pomeni imeti svojo državo, kaj Slovenijo dela posebno, kakšni so njeni simboli, kaj je in kakšna je Slovenija. »Naj bosta domovina in država v 30. letu Republike Slovenije v ustvarjalni navdih,« sporočajo velenjski muzealci.

Muzej Velenje bo vse zbrane izdelke razstavil na spletni spletni razstavi, 26. marca, v okviru vseslovenske akcije muzejev in galerij Naprej v preteklost!. V za Slovenijo prazničnem mesecu juniju pa bodo v enem od razstavišč Muzeja Velenje pripravili še »pravo« razstavo.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay