Kulturni praznik na Celjskem: kaj obiskati, kaj si ogledati?
Kultura
Tipografija

Zaradi aktualnih razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa, v občinah ne morejo pripraviti običajnih proslav, ki bi si jih obiskovalci lahko lahko ogledali v živo, zato so pripravili spletne kulturne prireditve. Kulturni praznik bo z vsaj nekaj tradicionalnega pridiha mogoče doživeti z obiskom muzejev, galerij in odprtih kulturnozgodovinskih znamenitosti.

Celje

V knežjem mestu bodo na kulturni praznik za obiskovalce odprti muzeji in galerije, druge kulturne ustanove pripravljajo zanimive spletne vsebine.

Pokrajinski muzej Celje bo na praznični dan odprt od 10. do 16. ure, vstop bo prost. Ogledati si bo mogoče vse stalne in občasne razstave na obeh razstaviščih, v Knežjem dvorcu in Stari grofiji. Pri tem še posebej opozarjamo na ogled razstave Anton Perko, slovenski slikar v službah cesarskega dvora, ki je bila po odprtju oktobra lani na ogled le nekaj dni, potem je muzej zaradi drugega vala epidemije moral spet zapreti svoja vrata.

Tudi v Muzeju novejše zgodovine Celje, ki bo odprt od 9. do 17 ure, bo vstop prost. Na ogled bodo stalna razstava Živeti v Celju, občasna razstava razglednic Preljuba moja žena, čakam na kolodvoru, ki si jo je bilo v živo mogoče premierno ogledati šele nedavno ob ponovnem odprtju muzejev, ter zobozdravstvena zbirka. V otroškem muzeju bosta na ogled stalna razstava Brlog igrač in občasna Več kot barve, za slednjo bo kulturni praznik tudi zadnji dan, ki si jo bo še mogoče ogledati.

Gledališče Celje, ki je že od oktobra zaprto za obiskovalce, bo na praznični dan ob 21. uri na svojem Youtube kanalu predvajalo predstavo Gorana Vojnovića Rajzefiber v režiji Anice Tomić. Predstava je nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj in govori o duhu časa liberalnega sveta , ki teži k solidarnosti in človekoljubju, hkrati nas na vsakem koraku odmika od tega. Skozi različne življenjske zgodbe se razkrivajo odnosi v družini in med prijatelji. Ogled predstave na zahtevo, za nazaj, ne bo mogoč, zato te priložnosti ljubitelji gledališča ne bi smeli zamuditi.

Osrednja knjižnica Celje (OKC) je bila na kulturni praznik v običajnih časih odprta za obiskovalce. Takrat so v njej pripravili tudi tradicionalno knjižno čajanko. Vrata knjižnice bodo tokrat ostala zaprta, knjižno čajanko so prestavili na čas, ko bodo dopuščale razmere. Vseeno bodo v OKC na zanimiv način obarvali kulturni praznik, saj bodo v okviru novega ciklusa Virtualne literarne kavarne ob 17. uri na svoji FB-strani izvedli pogovor z mlado prozaistko Ano Svetel, avtorico kratkoprozne zbirke Dobra družba: zgodbe o prevozih, ki je leta 2019 izšla pri LUD Literatura.

Za obiskovalce bo zaprt tudi Zgodovinski arhiv Celje, kjer bodo kulturni praznik obeležili virtualno pod naslovom Spomin na Prešerna v gradivu ZAC. Na spletni strani www.zac.si bodo v rubriki Iz hiše pisanih spominov in na svojih družbenih omrežjih objavili nekaj utrinkov, ki izkazujejo spomin na obeleževanje pomena Franceta Prešerna. Tako bodo na ogled arhivsko gradivo, ki dokumentira prispevek celjske občine k obnovi Prešernove rojstne hiše v Vrbi leta 1939, pesmi Josipa Stritarja: Pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani 10. septembra 1905 in fotografije ob Prešernovi proslavi v šoli v Mozirju leta 1913.

V Zavodu Celeia Celje bodo tako kot vsako leto omogočili brezplačen vstop na Stari grad, ki je sicer v tem mesecu odprt od 9. do 17. ure. Brez vstopnine bo mogoče obiskati tudi Likovni salon Celje, kjer je trenutno na ogled razstava Calling Out For A Hero: Akcija onkraj artivizma. V ZCC na FB in spletni strani centra sodobne umetnosti pripravljajo tudi virtualno javno vodstvo po omenjeni razstavi s kustusom Vladimirjem Vidmarjem. Na Krekovem trgu pa vabljeni tudi na ogled panojske razstave na prostem Jože Plečnik in Praga. 

V Celjskem mladinskem centru so za letošnji kulturni praznik pripravili razstavo Znameniti Celjani. Projekt je nastal kot ideja, da predstavimo nove in manj znane obraze knežjega mesta in na podlagi likovnega ustvarjanja Katje Kovše, ki je vsebinsko obogatila tudi prostore Celjskega mladinskega centra. Razstava je povzeta in prirejena po knjižni predlogi Znameniti Celjani avtorjev Bojana Cvelfarja in Aleksandra Žižka ter urednikov Jožeta Volfanda in Vanese Čanji.Ogled razstave je mogoč danes od 10. ure naprej v živo, v atriju Celjskega mladinskega centra, razstavo pa si je mogoče ogledati tudi v virtualni obliki na spletu.

Ob 20. uri pa si bo na Televiziji Celje mogoče ogledati posnetek občinske prireditve ob kulturnem prazniku, s podelitvijo Celjskih zvezd, ki sta jo v petek v Narodnem domu pripravila Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje. Prireditev je bila zaradi veljavnih ukrepov ob epidemiji zaprta za javnost.

Velenje

Festival Velenje vse do 12. februarjem mimoidoče v mestnih kotičkih nagovarjal z dvema inštalacijama. Prva, Kulturni drobižki, bo prinašala nenavadna in zanimiva dejstva iz sveta umetnosti, druga, Prostor smo ljudje, bo na Titovem trgu z razstavo fotografij Pikinega festivala pričarala pomenljivo iluzijo iz nekih drugih časov, saj bodo fotografije, polne življenja, postavljene na istih (zdaj praznih) mestih, kjer so bile posnete.

Galerija Velenje se praznovanju pridružuje z virtualnim pogovorom z avtorjem aktualne razstave Modni svetovi – Teatralna ekspresivnost Maticem Velerjem.

Na Prešernov dan bo na Titovem trgu zaživela priložnostna razstava, ki jo je Festival Velenje v sodelovanju z Muzejem Velenje pripravil ob 60. obletnici Doma kulture Velenje. Med 10. in 17. uro bodo na različnih krajih po mestu in v ožji okolici glasbeniki izvajali kratke glasbene intervencije, Kulturne podoknice. Točno opoldne bomo v atriju galerije posadili figo – z željo, da bo zacvetela in bogato obrodila. Popoldne ob 17. uri bo na spletu na ogled plesna interpretacija Sonetnega venca, surrealistični balet v izvedbi platforme Balkan Dance Project.

Šoštanj

Največjemu slovenskemu pesniku in slovenski kulturi se bodo s spletno proslavo poklonili tudi v Šoštanju. Posnetek proslave bo na Facebook strani Zavoda za kulturo Šoštanj objavljen na praznični dan ob 8.02 uri. Pripravljavci obljubljajo pester in zanimiv program.

Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina

Občina Šentjur je praznovanje slovenskega kulturnega praznika načrtovala v okviru leta Josipa Ipavca 2021, ki ga je na predlog občine razglasilo tudi ministrstvo za kulturo. Ob kulturnem prazniku je občina načrtovala osrednjo slovesnost s slavnostno akademijo in koncertom v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju. Ker zaradi ukrepov preprečevanja koronavirusa ni možno snovati dogodkov z obiskovalci, bo koncert in nagovore posnela nacionalna televizija. Posnetek bo zajemal pozdrav župana mag. Marka Diacija, slavnostni govor ddr. Igorja Grdine in koncert Josipovih samospevov v izvedbi sopranistke Urške Arlič Gololičič ob klavirski spremljavi. Datum predvajanja oddaje na TV Slovenija še ni znan.

Na kulturni praznik, 8. februarja, ko bo tudi stota obletnica smrti Josipa Ipavca, bo Občina Šentjur s pomočjo lokalne televizije in spletnih kanalov predvajala predstavitev nove knjige ddr. Igorja Grdine Slovenski Mozart: Knjiga o Josipu Ipavcu. Oddaja bo na Televiziji Celje na sporedu ob 18. uri.

Slovenskemu kulturnemu prazniku se bo z različnimi dogodki poklonila tudi Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Člani univerze za tretje življenjsko obdobje bodo na praznični dan ob 9. uri na Youtubu knjižnice predstavili življenje in delo Franceta Prešerna ter pripravili krajši recital njegovih pesmi. Knjižnica vsako leto ob kulturnem prazniku začne novo sezono bralne značke, ki traja do 3. decembra. Letos bo dogodek na Youtubu ob 18. uri. Ob začetku 15. bralne značke se bodo spomnili preteklih odprtij sezon bralne značke in gostov iz preteklih let. Dogodek bosta s svojim nastopom glasbeno obogatili džez skupina Chaves in Kaja Bicskey. Nato bo šmarska knjižnica povabila še v družbo rednega gosta ponedeljkovih srečanj patra Karla Gržana, ki bo na Prešernov dan govoril o pomenu kulture v življenju posameznika in naroda.

V občini Rogaška Slatina bo osrednja prireditev v organizaciji občine in tamkajšnjega javnega zavoda za turizem in kulturo ter v sodelovanju z mladinskim svetom in ljudskim muzejem bo 8. februarja ob 18. uri na Youtubu in Facebooku Visit Rogaška Slatina. Častni govornik bo dr. Jože Lipnik, osrednji glasbeni gost bo skupina Šansonet. Dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina bodo prebirali poezijo, celoten dogodek bo povezovala Sergeja Javornik.

Laško, Radeče

Občinsko proslavo v Laškem, na kateri bodo predstavili prejemnike letošnjih občinskih Aškerčevih priznanj in zlatega možnarja, si bo mogoče ogledati 8. februarja ob 18. uri na FB-strani Laško Slovenija. Osrednji govornik bo župan Franc Zdolšek, v kulturnem programu, za katerega je scenarij pripravila Špelca Juhart, bodo nastopili trobilni kvartet, Lux theatrum ter duet Lara in Sofija Hrastnik. Na praznični dan bo Muzej Laško za obiskovalce pripravil tradicionalni dan odprtih vrat, ogledati si bo mogoče stalne zbirke ter novo občasno razstavo Primorski emigranti v Laškem, ki je nastala na podlagi knjige Andreja Mavrija. Knjižnica Laško bo 8. februarja zaprta, praznik bo obeležila na spletu.

Virtualno kulturno proslavo občine Radeče z naslovom Rdeča nit, v produkciji Prosvetnega društva Vrhovo in občine si bo mogoče ogledati 8. februarja ob 18. uri na občinskem Youtubovem kanalu in na televiziji E-Posavje. V kulturnem programu, za katerega sta scenarij napisala in ga režirala Anže Rus in Urška Klajn bodo nastopili gledališka skupina Junaki, Žaba gledališče in otroška gledališka skupina PD Vrhovo. Slavnostni govornik bo župan Občine Radeče Tomaž Režun.

Na YouTube in FB kanalu KTRC Radeče pa si lahko ogledate dopoldansko predstavitev dopolnjene izdaje knjige Pesem mlinov, žag in kovačij v dolini Sopote izpod peresa Jožeta Potrpina

 

 

 

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik