O samomoru učenca v predstavi, ki problematizira ureditev šolskega sistema
Kultura
Tipografija

V Gledališču Celje, ki tako kot druga gledališča zaradi ukrepov še vedno ne sme uprizarjati predstav za obiskovalce, so včeraj še z drugo interno premiero zaključili študij dela Johnne Adams Gorazdov vozel v režiji Ajde Valcl. Gre za dramo o nekaterih ključnih vprašanjih in aktualnih problemih šolskega sistema, odgovornosti učiteljskega poklica, svobodi izražanja, pravicah in dolžnostih učiteljev, staršev in učencev, ki sodijo med najbolj pereča vprašanja današnje družbe v tem vedno bolj kaotičnem svetu. Ob interni premieri dela sodobne ameriške pisateljice so v Gledališču Celje pripravili tudi zoom pogovor o problematiki predstave Gorazdov vozel.

Drama sodobne ameriške pisateljice Johnne Adams se dogaja na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Lahko bi bil žrtev nadlegovanja ali pa je bil on sam tisti, ki je nadlegoval druge. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

V zoom pogovoru o predstavi Gorazdov vozel sta sodelovali mag. Tina Kosi, upravnica Gledališče Celje in dramaturginja predstave in doc. dr. Saška Roškar, zaposlena na NIJZ, kjer se ukvarja s preventivo duševnih motenj in promocijo duševnega zdravja in ki se že več kot desetletje intenzivno posveča raziskovanju in preprečevanju samomorilnega vedenja.

Izjave iz zoom pogovora:

mag. Tina Kosi:

O razlogih za uprizoritev predstave Gorazdov vozel


O vsebini predstave


dr. Saška Roškar:

O predstavi Gorazdov vozel


O samomorilnosti med mladimi


Kot že za nekaj prejšnjih predstav, so v času epidemije koronavirusa v Gledališču Celje oblikovali v dve igralski zasedbi: v eni igrata Barbara Medvešček in Manca Ogorevc, v drugi Lučka Počkaj in Tanja Potočnik.

Prva interna premiera je bila izvedena 22. decembra lani.

Kdaj bo premiera tudi za obiskovalce, je težko napovedati. Kot je znano, po vladnem semaforju načrta sproščanja ukrepov mora število okuženih v državi pasti pod 300, da bi lahko gledališča znova uprizarjala predstave za gledalce.

Foto: Uroš Hočevar

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...