V Celju razstava Jože Plečnik in Praga ter obisk češkega veleposlanika
Kultura
Tipografija

Na Krekovem trgu v Celju je od danes na ogled razstava Jože Jože Plečnik in Praga, ki predstavlja pomembno poglavje ustvarjanja in življenja slovitega slovenskega arhitekta. Jože Plečnik (1872-1957) se je namreč s svojimi izjemnimi deli neizbrisno zapisal tudi v zgodovine Prage in češke arhitekture. Razstavo si je ob obisku v Celju ogledal tudi veleposlanik Češke republike v Sloveniji, Juraj Chmiel.

Zasnoval je preureditev in opremo zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu in rimsko katoliško cerkev Srca Jezusovega. Bil je profesor na Umetniško obrtni šoli v Pragi, kjer je vzgojil več kot 50 vodilnih čeških arhitektov.

Na razstavi so na 22 panojih na ogled fotografije, kratki opisi in citati sodobnikov ter Plečnikovih interpretov. Avtor razstave je Vladimir Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem in eden najbolj znanih čeških arhitektov. Razstavo je nastala na pobudo češkega veleposlaništva v Sloveniji, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. V Celju, kjer b na ogled do 22. februarja, jo je soorganiziral Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje. Pred tem je razstava že gostovala v Ljubljani.

Pogovori češkega veleposlanika s celjskim županom o sodelovanju

Veleposlanik Juraj Chmiel si je razstavo na Krekovem trgu ogledal skupaj z županom Bojanom Šrotom in podžupanom Vladimirom Ljubekom. Kot je podaril, je zelo vesel, da lahko z razstavo prikažejo Slovencem izjemna dela, ki jih je Plečnik ustvaril na Češkem.

Po ogledu razstave sta se veleposlanik in župan pogovarjala o dosedanjem sodelovanju Celja s Češko republiko in se zavzela za tesnejše sodelovanje na področju kulture in izobraževanja. Čehi imajo vrhunske umetnike in umetniške ustanove, Celje pa prav tako, zato bi bile tovrstne povezave izjemno zanimive za vse, zlasti za mlade.

Veleposlanik je zagotovil, da njegov današnji vljudnostni obisk v Celju zagotovo ni bil zadnji. Z veseljem je sprejel povabilo župana, da se ob prvi priložnosti vrne v Celje in si ogleda kulturne, zgodovinske ter turistične znamenitosti ali se udeleži športnega dogodka.

Veleposlanik se je vpisal tudi v knjigo gostov, župan pa mu je podaril protokolarno darilo, monografijo Celja.

Foto: MOC, Zavod Celeia Celje

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay