O Josipu Ipavcu v slogu pop arta
Kultura
Tipografija

 

Dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje so na povabilo šentjurske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izdelali plakate o skladatelju, zdravniku in šentjurskem rojaku Josipu Ipavcu. S projektom Pop art Josip, katerega cilj je bil tega velikega moža približati mladim, omenjena izpostava JSKD vstopa v leto 2021, ki ga je Vlada RS razglasila za leto dr. Josipa Ipavca.

 

 

Šentjurska območna izpostava JSKD si prizadeva za večjo prepoznavnost Josipa Ipavca. Vodja izpostave Anita Koleša si je zadala tudi nalogo, da bi to zgodovinsko osebnost čim bolj približala mladim, ki jih dediščina skladatelja klasične in zborovske glasbe morda ne zanima prav zelo. Za sodelovanje je prosila profesorja v Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v Šolskem centru Celje mag. Petra Arliča. Nanj se je obrnila, da bi med dijaki spodbudili domišljijo za izdelavo plakata v slogu pop arta, ki je mladim zelo blizu. Odziv dijakov iz dveh oddelkov tretjih letnikov programa medijski tehnik in njihova ustvarjalnost sta jo prijetno presenetila. Nastalo je 26 zgovornih, barvitih in duhovitih del. »Učenci so raziskovali življenje šentjurskega rojaka, kar je najboljši dokaz, da smo na pravi način vzbudili njihovo zanimanje,« je dejala.

Ker javni sklad ne teži zgolj k množični udeležbi pri programih, ampak spodbuja kakovost, sta se Koleša in Arlič dogovorila za izbor najboljših del. Pri tem so sodelovali še akademski slikar Janez Zalaznik in nekateri oblikovalci mlajše generacije. Ocenjevalcem je bilo najbolj všeč delo Nike Drovenik, ki združuje lastnostni pop art plakata z enostavno in duhovito umetniško govorico. Ta plakat nosi ime najbolj znane zborovske pesmi Josipa Ipavca Imel sem ljubi dve. To pesem je avtorica plakata slišala na enem od nastopov Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev, katerega članica je bila njena mama. Sicer pa je Nika o Ipavcih slišala že v otroštvu, saj je obiskovala osnovno šolo v Šentjurju. »V šoli smo bili ponosni na našega rojaka Josipa Ipavca. V sodelovanju s šolskim pevskim zborom smo Ipavcem posvetili veliko prireditev in tako bolje spoznali to glasbeno družino. Več o življenju in ustvarjanju Josipa Ipavca sem se naučila pri tem projektu, ko sem raziskovala različno literaturo.« Dodala je, da je nagrade zelo vesela, saj je dobila potrditev za svoje delo, samozavest in motivacijo.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik