Flavtistka z Vranskega članica
Kultura
Tipografija

Glasbeniki z vseh koncev sveta so združili moči. Skoraj dvesto – vsak iz druge države – se jih je prvič v glasbeni zgodovini zbralo v orkestru, s katerim brišejo fizične in kulturne meje. Skupaj in obenem narazen so zaigrali skladbo Together is beautiful oziroma Skupaj je lepo. Slovenske barve je zastopala priznana flavtistka Alenka Bogataj z Vranskega.

Ideja o »vsesvetovnem« orkestru, v katerega je vključenih 197 glasbenikov iz prav toliko držav, se je porodila že nekaj let prej, preden je koronavirus dodobra spremenil vsakdan ljudi. Malo manj kot šestdeset se jih je že maja 2019 zbralo v studiu Abbey Road v Londonu in posnelo prve temelje za skladbo, katere avtor je skladatelj George Fenton. Gre za slovit londonski studio, kjer so posneli glasbo za filme Gospodar Prstanov, Harry Potter, Skyfall in nenazadnje Vojna zvezd. V njem so snemali tudi svetovno znani izvajalci The Beatles, Adele, Lady Gaga, Ed Sheeran in mnogi drugi.

Pri nadaljevanju projekta se je nekoliko zapletlo. Glasbeniki, od džezovskih do klasičnih, zaradi pandemije niso mogli ponovno zaigrati skupaj. Odločili so se za nekoliko drugačno pot. Vsak zase je posnel svoj del, njihove posnetke so nato v Londonu združili v skupno skladbo, ki jo je založba Universal Music izdala pred nekaj dnevi. »Zelo občudujem organizatorje, ki so se lotili tako navdihujočega in organizacijsko zahtevnega projekta. Uresničitev takšnega cilja, sploh v trenutnih razmerah, zahteva ogromno energije in usklajevanj,« prizna Alenka Bogataj, ki so jo k sodelovanju povabili na podlagi predhodnega igranja v različnih orkestrih, ko je še živela in študirala v Londonu in Münchnu.

Sodelovanja se je lotila zelo resno. Gre namreč za posebno nalogo, saj ni predstavljala le svojega glasbila – flavte – temveč tudi svojo državo Slovenijo. Ker je bil celoten namen projekta združiti čim več različnih kultur, v orkestru niso sodelovali samo klasični glasbeniki, temveč tudi tisti, ki so igrali na tradicionalna glasbila z vseh koncev sveta. »Priznati moram, da si v začetku nisem ravno predstavljala, kako bo vse skupaj sploh mogoče izvesti, sčasoma sem ugotovila, da je vse izjemno dobro organizirano in da ne bo večjih težav.« Projekt na tej točki še ni končan. Vsak glasbenik je pripravil tudi kratek predstavitveni video sebe in svoje države. Posnetke bodo vključili v dokumentarec, ki zaradi trenutne koronakrize še ni dokončan.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay