Zaradi njih je kultura našla pot do ljudi
Kultura
Tipografija

 

Vokalna skupina 7 de'ci, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva A vista, ter zakonca Tom in Edith Costo so letošnji prejemniki nagrad, ki jih na Ta veseli dan kulture, obletnico rojstva Franceta Prešerna, podeljuje Zveza kulturnih društev (ZKD) Šentjur. Prejemniki priznanj so se na posebej inovativen način soočili z okrnjenimi možnostmi delovanja v kulturi. Zaradi njih je kultura našla svojo pot do ljudi na neustaljene načine, je ZKD Šentjur zapisala v obrazložitvi priznanj.

 

 

Razmere, v katerih smo se znašli zaradi epidemije koronavirusa, Vokalni skupini 7 de'ci niso odvzele veselje do petja. Skupina je letos redno vadila s pomočjo omrežja Zoom in tako upoštevala vse ukrepe za preprečevanje koronavirusa. Svoj letni načrt je skoraj v celoti izpolnila. Med drugim je pripravila koncerta pri šentjurski cerkvi sv. Jurija in pri slivniški cerkvi, kjer je sodelovala s Kulturnim društvom Gorica pri Slivnici. Zahvaljujoč omenjenima koncertoma je vokalna skupina širila glasbo med občane na malce drugačen način. Na prihodnje leto je prestavila le načrtovani gledališko pevski performans.

Tom in Edith Costo, člana Društva Epik teater, sta v času prvega vala epidemije objavljala enourne komične pogovorne oddaje, v katerih sta odigrala različne like. Februarja sta skupaj z Improgalaktiki in šentjursko območno enoto Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti uprizorila predstavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Edith Costo je s svojo gledališko skupino Podružnične osnovne šole Blagovna uprizorila spletno premiero predstave Skrivnost raka Roka. Tom Costo je septembra, pred drugim zaprtjem kulturnih ustanov, v Šentjurju gostil Janeza Čakša, Žigo Petka in Aleša Novaka, ki so predstavili knjigo šmarskega narečja. Nekaj dni pozneje sta Edith in Tom skupaj z Improgalaktiki še zadnjič stala na odru v predstavi Improbranje. Tudi sedaj oba snemata komične posnetke. To bosta počela do ponovnega odprtja kulturnih ustanov in šol, ko bo kultura spet zadihala s polnimi pljuči.

ZKD Šentjur je letošnji veseli dan kulture med drugim obeležila z odprtjem razstave na Svetinovem vrtu. Razstava je na ogled na posebni kocki, ki jo je zveza postavila ob finančni pomoči Občine Šentjur. Razstava s pomočjo fotografij iz 30 in 40 let prejšnjega stoletja prikazuje nekdanje prebivalce hiše, člane družine Svetina in podobo nekdanjega vrta.

Foto: ZKD Šentjur

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...