Ta veseli dan kulture je virtualen
Kultura
Tipografija

Danes se spominjamo rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pri čemer mineva že dvajset jubilejnih let, odkar v Sloveniji 3. decembra obeležujemo Ta veseli dan kulture. Letos bo zaradi epidemije koronovirusa minil bolj žalostno, saj so vrata kulturnih ustanov zaradi vladnih ukrepov še vedno zaprta. Vseeno je ta praznik kulture mogoče zanimivo doživeti, saj so kulturne ustanove, tudi osrednje celjske, pripravile številne zanimive virtualne vsebine.

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo Ta veseli dan kulture obeležili z novo občasno razstavo Preljuba moja žena, čakam na kolodvoru ... avtorice Bronice Gologranc Zakonjšek. Razstava na ogled postavlja izbor gradiva iz bogate muzejske zbirke Razglednice. Od danes je razstava na ogled virtualno, na spletni in FB-strani strani muzeja. V živo si jo bo mogoče ogledati takoj, ko bo muzej spet lahko odprl svoja vrata.

Pokrajinski muzej Celje je za današnji praznik pripravil novo zbirko videopredstavitev svojih stalnih razstavnih zbirk, ki si jih je mogoče ogledati na kanalu Youtube, tako na primer razstave o rimski Celei Mesto pod mestom, Grofje Celjski, o Almi M. Karlin in njenem potovanju okrog sveta, kulturnozgodovinsko zbirko v Stari grofiji, o arheološkem parku Rifnik ...

Na Ta veseli dan kulture ljubitelji odrske umetnosti vsekakor ne smete zamuditi številnih zanimivih in raznolikih virtualnih vsebin, ki jih že od začetka drugega zaprtja ustanove na svoji FB-strani pripravljajo v Gledališču Celje. Ta teden so na primer začeli novo #teaterdoma rubriko Kul-tura, v kateri igralci interpretirajo slovenske pesnike in pisatelje. Danes pa bodo na YouTube kanalu ob 20h omogočili ogled komedije Ize Strehar Vsak glas šteje.

Današnji dan lahko zanimivo preživite tudi v družbi spletnega mesta Osrednje knjižnice Celje, kjer so na voljo mnoge zanimive elektronske zbirke, in Zgodovinskega arhiva Celje, kjer si lahko ogledate virtualni razstavi Momento mori in #Dekade.

Za podrobnejše informacije o vsebinah, ki so jih za Ta veseli dan kulture pripravile tudi druge kulturne ustanove na Celjskem, priporočamo ogled njihovih spletnih strani.

Foto: Jaka Babnik/SLG Celje

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...