Odkrivanje Ipavcev na sodoben način
Kultura
Tipografija

 

Pokrajinski muzej Celje (PMC) z novimi interaktivnimi vsebinami – igrami, kvizom, glasbeno steno – dopolnjuje razstavo Ipavci, skladatelji in zdravniki v Šentjurju. Z Občino Šentjur, s tamkajšnjo knjižnico in partnerji iz medijskega sveta bo klasični razstavi v Ipavčevi hiši skušal svež veter v jadra vdihniti do začetka februarja prihodnje leto. Takrat bo minilo sto let od smrti dr. Josipa Ipavca.

 

 

PMC je leta 2018 prenovil razstavo o znameniti šentjurski družini in poskrbel za ustrezno postavitev predmetov, ki izvirajo iz njene zapuščine. Uredil je Ipavčev salon, v delu mansarde je pripravil predstavitev posameznih članov družine. Do prihodnjega leta, ko bo stoletnica smrti Josipa Ipavca, zadnjega člana skladateljske družine, bo razstavo dopolnil z interaktivnimi vsebinami. Obiskovalci bodo lahko s pomočjo sodobne tehnologije na primer podrobneje spoznali zgodovino Šentjurja. Na voljo bo interaktivna igra o legendi, kako je zavetnik Šentjurja Jurij premagal zmaja in kako je nastal trg. Prikazana bo še njegova zgodovina v obdobju 19. stoletja, je povedal sodelavec pokrajinskega muzeja Jože Rataj. Še več pozornosti bodo deležni člani Ipavčeve družine in njihova glasbena dediščina.

Pozornost tudi damskemu kvartetu

Obiskovalci Ipavčeve hiše bodo poznavanje družine Ipavec lahko preverili ob igranju kviza s pomočjo zaslonov na dotik. Gre za nadgradnjo kviza, ki ga je o tej znani rodbini pripravila Knjižnica Šentjur. »Poudarek kviza je bil doslej na predstavitvi Benjamina in Gustava Ipavca. Zdaj želimo predstaviti še ostale člane, na primer Alojza in Josipa Ipavca. Morda bo zajet tudi damski kvartet, eden najbolj znanih vokalnih kvartetov na ozemlju celotne monarhije v zadnji četrtini 19. stoletja,« je pojasnil Rataj. Damski kvartet so sestavljale Fani, Amalija in Marija, tri hčerke Ivanke Ipavec. Slednja je bila sestra Gustava Ipavca. Z njimi je najprej nastopala Marianne Gallowitsch, nato Frieda Perner. Nastopale so po številnih tedanjih evropskih mestih. Veliko uspeha so požele s skladbo Oblaček, ki jo je priredil Gustav Ipavec, besedilo je napisal Anton Aškerc. Članice kvarteta so to slovensko delo med drugim zapele tudi ruskemu carju Aleksandru III.

V glasbenem kotičku bo obiskovalce vabila interaktivna glasbena stena, kjer bodo lahko sestavljali dele skladb in nato prisluhnili melodijam iz opusa skladateljev Ipavcev. »Če bomo imeli dovolj prostora, bomo naredili glasbene škatlice, s pomočjo katerih bodo ljudje lahko spoznavali skladateljsko vlogo, ki so jo imeli člani družine, in njihov pomen za Šentjur,« je povedal Rataj. Za osnovnošolce bodo pripravili posebne učne liste, ilustrirane vprašalnike, s pomočjo katerih bodo lahko pridobili še podrobnejše informacije.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prireditvenik