V etnografskem muzeju razstava slik o Almi M. Karlin
Kultura
Tipografija

Znamenita celjska pisateljica in popotnica Alma M. Karlin navdihuje številne kulturne ustvarjalce, pisce, prevajalce, založnike, kustose, tudi slikarje. Trilogijo prispevkov, ki smo jih v zadnjem času v Novem tedniku namenili Almi M. Karlin, končuje predstavitev razstave slik o njeni poti okrog sveta, ki so jo pripravili v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) v Ljubljani. Avtorica razstave je Huiqin Wang, kitajska slikarka, ki v Sloveniji živi že 40 let.

Na razstavi Alma potuje okrog sveta naprej je predstavljenih 20 slik Huiqin Wang, spremlja jo kratek video z zgodbicami o Almi v slovenskem in kitajskem jeziku, ki jih bereta osnovnošolca.

Almino potovanje po svetu je kitajska ustvarjalka v svojem izvirnem slikarskem slogu interpretirala s serijo slik, od katerih so izbrane med njimi dobile svoje mesto v slikanici Mala Alma na veliki poti (idejna zasnova Huiqin Wang, besedilo Milan Dekleva, ilustracije Huqin Wang in Luka Seme), ki je v letu 2020 izšla pri založbi Mladinska knjiga. Pri isti založbi je nedavno izšla knjiga Nepozabne: Ženske, ki so premikale meje našega sveta, za katero je Wangova prispevala ilustrirano podobo Alme M. Karlin.

Huiqin Wang pri umetniškem ustvarjanju med drugim navdihujejo življenjske zgodbe svetovljanov, kot so jezuit, misijonar in matematik Ferdinand Avguštin Hallerstein, trgovec in svetovni popotnik Marco Polo ter slikar Giuseppe Castiglione in njihova srečevanja s Kitajsko. Že vrsto let jo vznemirja Alma M. Karlin kot svetovna popotnica, ustvarjalka in ženska. Nenazadnje je bil njen edini zaročenec Kitajec, s katerim sta med prvo svetovno vojno obiskala njeno mamo v Celju.

V Slovenskem etnografskem muzeju, ki ga vodi Tanja Roženbergar, nekdanja direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje, so s to razstavo obeležili 101. obletnico odhoda Alme M. Karlin na osemletno potovanje okrog sveta. Žal je bila razstava obiskovalcem na ogled le nekaj dni, saj je SEM zaradi razglasitve epidemije in ostrejših ukrepov vlade moral zapreti vrata. Oglede razstave je bil prvotno načrtovan do 6. decembra, iz omenjenega razloga pa so v muzeju podaljšali vse do konca letošnjega leta. Zaenkrat tudi še ne vedo, ali bo ta razstava morebiti gostovala tudi v Celju, saj v SEM o tem še niso dogovarjali z nobenim celjskim muzejem.

V SEM so sicer lani gostili tudi poseben dogodek Srečno pot Alma ob njeni stoti obletnici potovanja okrog sveta, ki ga je pripravila Jerneja Jezernik, avtorica, prevajalka in raziskovalka Alminega življenja in dela. Na njem so med drugim predstavili knjige o Almini poti okrog sveta in predavanje o tem, kako je Alma na potovanju obiskovala knjižnice in muzeje.

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay