75 let Novega tednika: Nepozabni TDF še vedno zbuja nostalgijo
Kultura
Tipografija

Teden domačega filma (TDF) je bil v preteklosti zagotovo največji in najodmevnejši projekt Novega tednika in Radia Celje oziroma medijske hiše NT&RC. Ta imenitna večdnevna kulturna prireditev, ki je prikazovala najnovejšo in najboljšo filmsko produkcijo v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji, je bila pravi praznik sedme umetnosti. V času svojega obstoja (1973–1989) je v svojih najboljših letih TDF v celjske kinematografe (takrat so bili kar trije) zvabil tudi do 40 tisoč obiskovalcev. V Celje je privabil tudi filmsko stroko in srenjo nekdanje skupne države ter vzbudil veliko zanimanje medijev.

Uredništvo Novega tednika in Radia Celje je prvi Teden domačega filma v začetku decembra 1973 pripravilo v sodelovanju s celjskim kinopodjetjem in društvom slovenskih filmskih delavcev v Ljubljani. O začetku TDF je Novi tednik objavil krajši članek na svoji kulturni strani, malo več prostora je potem časopis dogodku namenil ob koncu prireditve. Takrat je NT objavil tudi intervju z Mileno Zupančič, glavno igralko legendarnega slovenskega filma Cvetje v jeseni, ki je bil predvajan v programu prvega TDF in je tudi prejel glavno nagrado Metoda Badjure. To je prvič podelilo društvo slovenskih filmskih delavcev. Pozneje sta NT in RC Teden domačega filma tradicionalno pripravljala v prvi polovici novembra.

Med glavnimi pobudniki festivala je bil takratni glavni in odgovorni urednik Novega tednika Jože Volfand in najbrž še sam ni slutil, v kakšno vsejugoslovansko odmevno prireditev se bo razvil TDF. Po njegovem odhodu iz uredništva je postal programski nosilec projekta Branko Stamejčič, dolgoletni odgovorni urednik Novega tednika in odličen poznavalec filmske umetnosti. Med drugim je redno spremljal tudi največji filmski festival v nekdanji Jugoslaviji, v puljski areni, in iz njegovih poročil so gledalci TDF že lahko izvedeli, kakšne filme si bo mogoče ogledati tudi v Celju.

Če je bilo poročanje Novega tednika o prvem TDF še bolj skromno, pa je bilo povsem drugače v poznejših letih in na primer ob deseti, jubilejni izvedbi prireditve. Takrat se je TDF znašel kot udarna tema na naslovnici Novega tednika, o njem je časopis obširno poročal na posebnih straneh.

Teden domačega filma je bil težko pričakovan dogodek za ljubitelje filma v Celju in širše, s prireditvijo sta živela mesto in regija. V središču Celja je bilo na vsakem koraku mogoče zaznati poseben utrip priljubljene prireditve: izložbe trgovin so bile okrašene z motivi TDF, mesto je bilo preplavljeno s plakati in panoji, filmske ekipe so obiskovale podjetja (takratne delovne organizacije), šole in druge ustanove ter tudi druge kraje, kjer so predvajali filme s TDF.

Še danes se mnogi prebivalci Celja in okolice z nostalgijo spominjajo teh prečudovitih filmskih dni v Celju.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...