Po ostrem odzivu knjižnice spet odprte za uporabnike
Kultura
Tipografija

Potem ko je vlada na petkovi dopisni seji spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom in med izjeme, za katere ta prepoved ne velja, uvrstila tudi knjižnice, so te od ponedeljka spet lahko odprte za uporabnike. Seveda ob pogoju, kot je navedeno v odloku in ki ga je mogoče smiselno uporabiti za knjižnice, da se uporabniku zagotovi gibanje na dvajsetih kvadratnih metrih. Če je prostor manjši od te površine, je omogočen vstop le enemu uporabniku.

Prejšnji odlok vlade je namreč povzročil precej nejasnosti in razburjenja, še zlasti po razlagi, da knjižnice ne spadajo med izjeme, ki bi jim bilo pri opravljanju dejavnosti dovoljeno, da uporabnikom omogočajo brezstično prevzemanje knjig pred knjižnicami. Po ostrem odzivu so knjižnice z zadnjo spremembo odloka pravzaprav dosegle še več od prvotnega cilja, da bi uporabnikom še naprej omogočale brezstično izposojo na za to določenem mestu pred knjižnico. »Po pravici povedano sem bila res presenečena nad takšno odločitvijo vlade. V resnici smo želeli samo opravljati svoje osnovno poslanstvo, da bi zagotovili gradivo vsem tistim, ki ga želijo, na takšen ali drugačen način. Seveda ob tem, da upoštevamo vse ukrepe vlade za preprečevanje širitve okužbe. A tega, da bi lahko povsem povsem odprli knjižnice, res nisem pričakovala,« je povedala mag. Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje.

»Ob knjigah je ljudem v tem času lažje«

Pred to zdaj veljavno ureditvijo na podlagi spremenjenega odloka so knjižnice od ministrstva prejele navodilo, da knjig ne smejo izposojati niti brezstično. To se je naši sogovornici zdelo skregano z vsako logiko, saj bi v tem primeru prišlo do mnogo več stikov, mnogo ljudi bi lahko namreč rokovalo s pošiljko, kot če bi uporabniki lahko gradivo prevzeli pred knjižnico. Na to je med drugim tudi opozorila v pismu, ki ga je naslovila na ministra za kulturo in tudi na predsednika vlade Janeza Janšo.

»Menim, da je pomemben jeziček na tehtnici za takšno odločitev vlade bilo tudi to, da srednje šole in fakultete nadaljujejo izobraževanje na daljavo, dijaki in študentje pa potrebujejo učno in študijsko gradivo. Ljudje v tem čudnem času tudi potrebujejo vsaj nekaj za dušo, zato v knjižnicah menimo, da je dostop do kakovostne literature velikega pomena in da je bolje, da ljudje berejo tovrstno literaturo, kot da se preveč izpostavljajo družbenim omrežjem, ki lahko stisko le še povečujejo,« je še dejala Polona Rifelj.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay