Poslovil se je igralec Igor Žužek
Kultura
Tipografija

Iz Gledališča Celje so sporočili pretresljivo novico, da je včeraj v popoldanskih urah umrl član njihovega ansambla, sodelavec in prijatelj, dramski igralec Igor Žužek. Občinstvo njegove zadnje vloge, v predstavi Tista o bolhah, premiero katere je preprečila karantena, žal ne bo moglo videti.

 

Igor Žužek je bil rojen je bil 26. novembra leta 1960, doma je bil v Škofji Loki, kjer je obiskoval osnovno šolo. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Gimnazijo Šentvid v Ljubljani, študij pa nadaljeval na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete. Po končanem tretjem letniku se je zaposlil v SKB banki na oddelku za vrednostne papirje, kjer je preživel 8 let. Ves čas je bil aktiven kot amaterski igralec na Loškem odru v Škofji Loki. Leta 1992 se je odločil, da odide v Moskvo na študij igralstva na Gitis-Rati, kjer je diplomiral leta 1996 in se vrnil v Slovenijo.

Igor Žužek je postal član SLG Celje leta 1998 in na našem odru ustvaril več kot petdeset žanrsko raznolikih vlog. Svojo gledališko pot na naših odrskih deskah je začel kot gost z vlogo Pikov fant v predstavi Hiša iz kart Borisa A. Novaka v sezoni 1997/98. „Z njim smo se smejali in jokali, oboževalo ga je tudi otroško občinstvo,“ so zapisali v Gledališču Celje.

Njegove najbolj vidne vloge v zadnjih sezonah so bile Tovariš Pánczél v Naših skrivnosti Béle Pintérja, Starec, profesor književnosti v Nebeškem odredu Đorđeta Lebovića in Aleksandra Obrenovića, Fra Lorenzo v Romeu in Juliji Williama Shakespeara. blestel je kot Arthur Streckmann v Rose Bernd GerhartaHauptmanna, kot Profesor Willard v Našem mestu Thorntona Wilderja, Carlson v Ljudeh in miših Johna Steinbecka, posestnik Stepán Stepánič Čubúkov, posestnik v Jaz vas ljubim Antona Pavloviča Čehova, Svistunov v Revizorju Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Kot odličen komik se je proslavil v številnih komičnih vlogah, nepozabna je gotovo njegova vloga Dr. Myersa v Sleparjih v krilu Kena Ludwiga. Predano se je loteval tudi vlog v predstavah za otroke in se otroški publiki priljubil kot Teta Cmok in Drugi mornar v Jakcu in breskvi velikanki Roalda Dahla in Davida Wooda, Vaščan in Miš v Pekarni Mišmaš Svetlane Makarovič, Modrijan v Sneguljčici Jacoba in Wilhelma Grimma, Debela Berta v Pikici in Tončku Ericha Kästnerja, Dvorjan v Cesarjevih novih oblačilih Milana Jesiha, Policaj Macelj v Mačku Muriju Kajetana Koviča.

Posnel je tudi 21 kratkih in celovečernih filmov, epizodne vloge v nekaj nadaljevankah in nanizankah ter nekaj reklam. V amaterskih gledališčih je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav. Deloval je tudi kot mentor v gledaliških šolah v Kranju, Škofji Loki in drugod.

„Na svoji gledališki poti je bil zvest član našega gledališča. Sodelavec in prijatelj, ki nas je znal nasmejati ali pa je z nami delil svojo ljubezen do fotografije in potovanj,“ so v Gledališču Celje še zapisali ob smrti Igorja Žužka, ki je pretresla in ožalostila njihove vrste.

Foto: Uroš Hočevar/Arhiv Gledališče Celje

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik