Neskončno potovanje, nova knjiga o Almi M. Karlin
Kultura
Tipografija

V Pokrajinskem muzeju Celje so danes predstavili knjigo Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo, zapuščina. prvo znanstveno monografijo pri nas o tej sloviti celjski svetovni popotnici, pisateljici in raziskovalki. Avtorica knjige je Barbara Trnovec, izjemna poznavalka Alminega del in življenja, avtorica razprodane in ponatisnjene knjige Kolumbova hči ter odmevne pregledne razstave o Almi leta 2017 v Cankarjem domu v Ljubljani.

Kot je v uvodu povedal Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje, predstavitev knjige prav danes ni naključje: Alma M. Karlin se je namreč rodila na današnji dan pred 131-timi leti. „Gre za enega največjih projektov našega muzeja v zadnjih letih. Po načrtu naj bi izdaja te knjige letos pospremila pregledno razstavo o Almi na Dunaju, v okviru Dialoga Slovenija – Avstrija, a je korona odložila ta projekt na prihodnje leto. Takrat bosta razstava podprta z nemško izdajo danes premierno predstavljene knjige (ki izide konec tega meseca) eden pomembnejših dogodkov v okviru slovenskega predsedovanja EU,“ je povedal Stane Rozman.

Barbara Trnovec, kustosinja v Pokrajinskem muzeju Celje, ki že več kot dve desetletju posveča raziskovanju Alme M. Karlin, je na novinarski konferenci dejala, da ta knjiga dopolnjuje dosedanje vedenje o tej izjemni ženski, kot popotnici in pisateljici in ljubiteljski raziskovalki, s temi nazivi pa ni zajeto vse, s čimer se je ukvarjala. Čeprav gre po pristopu za znanstveno delo pa je napisano v poljubnem jeziku.

„Zame svojevrsten izziv, kako napisati knjigo, da bo nagovorila različno zahtevne bralce in da jim bo predstavljala intelektualni, duhovni in estetski užitek. Knjiga naj jih pritegne, vznemiri, nagovori k premisleku in obogati. To so bile moje želje, ki so me vodile pri pisanju tega dela, oblikovanju in pripravili za tisk“, je dejala Barbara Trnovec.

Kot je še dodala avtorica, gre za delo, ki poglablja stara spoznanja o Almi M. Karlin in temelji na izjemno dobro sprejeti monografiji Kolumbova hči in na besedilih za prelomno, veliko razstavo v Cankarjevem domu, hkrati pa knjiga prinaša številna spoznanja. „Vse spoznanja zapisana v tem delu temeljijo na tehtnih virih, ki jih dosledno navajam. Menim, da je takšen znanstveno raziskovalni in inovativni pristop izjemnega pomena in je tudi omogočil rehabilitacijo Alme M. Karlin.“

Avtorica je pisanje knjige gradila na treh ključnih virih: besedilih Alme M. Karlin, ki jih je povezala s pričevanji ljudi, v delo pa je vključila tudi številne na novo odkrite dokumente v Sloveniji in Nemčiji.

Avtorica je še poudarila, da je se v zadnjih letih družbena percepcija Alme M. Karlin se je v zadnjih dvajsetih letih dramatično spremenila. Od zmešane babe, čudakinje, čarovnice, lezbijke, ki sovraži moške, nemškutarke in celo nacistke je postala znamenita osebnost, ki je upodobljene celo na poštni znamki (2019).

Foto: SHERPA

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay