Nagrada  Fanny Haussmann Cvetki Bevc
Kultura
Tipografija

 

V dvorcu Novo Celje so sinoči podelili pesniško nagrado Fanny Haussmann in ob tem predstavili tudi 22. številko revije za književnost in kulturo Vpogled. Komisija je med petimi finalisti kot najboljšo izbrala zbirko pesnice Cvetke Bevc.

 

 

Zavod za kulturo, šport in turizem (ZKŠT) Žalec je že tretje leto zapored razpisal natečaj za pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevno prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v dvorcu Novo Celje pri Žalcu.

Odziv na razpis za pesniško nagrado je bil po mnenju organizatorjev zelo dober, saj je prispelo kar 56 ciklusov pesmi s poljubno tematiko. »Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj prispevkov je prišlo celo od v tujini živečih slovenskih pesnikov, kar pomeni, da je glas o pesniški nagradi prešel državne meje.«

Strokovno komisijo so sestavljali slovenistka Lidija Koceli, slovenistka Marija Končina, prevajalka in lanska prejemnica pesniške nagrade Maruša Mugerli Lavrenčič in pesnik ter literarni kritik Zoran Pevec. »Na razpis je prispelo veliko zelo kakovostnih ciklusov pesmi, tako da je bila odločitev za pet nominiranih razmeroma težavna. Ciklusi pesmi so bili motivno-tematsko precej raznoliki, za vse nominirane pesmi pa je značilna stilna uglajenost, uporaba sodobnega besedišča, natančnost upovedanih misli in dobra povezanost zunanje z notranjo formo,« je v obrazložitvi zapisal član komisije Zoran Pevec.

Komisija je v finalni izbor nominirala pet avtorjev, nagrado pa je za ciklus pesmi Iz njene zapuščine prejela pesnica Cvetka Bevc. Poleg priznanja je zmagovlaka prejela tudi denarno nagrado v višini tisoč evrov, ki jo je podarila Občina Žalec.

V okviru prireditve je urednica revije za književnost in kulturo Vpogled, Marija Končina, predstavila novo številko revije, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 16 let.

Foto: Bina Vista

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay