Začetek jubilejne sezone Gledališča Celje z dvema premierama
Kultura
Tipografija

Z nocojšnjo premiero komedije Lutza Hubnerja Marjetka str. 89 v režiji Andreja Jusa sebo  na malem odru začela jubilejna, 70. sezona Gledališča Celje. Še ena premiera istega dela z drugo ekipo bo v petek zvečer. Zaradi aktualnih razmer v zvezi s koronavirusom in da bi lahko nemoteno izvajali program bo tako celjsko poklicno gledališče prvič v svoji zgodovini predstavo uprizorilo z dvojno zasedbo.

„Za tako korak smo se odločili, ker se lahko zgodi, da bo kdo iz zasedbe moral v karanteno ali zaradi prehlada ostati doma in da bi nam odpadlo čim manj naše produkcije. Gre torej za varovalo, da se izognemo takšnim situacijam in upam, da bo nekaj časa učinkovito“, je povedala upravnica Gledališča Celje, mag. Tina Kosi.

O predstavi je dejala, da gre za komedijo iz gledališkega življenja in sicer za tisti del, ki je ponavadi skrit publiki, za zgodbe z gledaliških vaj. Komedija Lutza Hübnerja, Marjetka, str, 89, je bila krstno uprizorjena leta 1997 in je postala velika uspešnica nemških in tujih odrov, v različnih prevodih. V njej je Hübner uporabil znan Marjetkin monolog iz Goethejevega Fausta po njunem srečanju in sicer iz strani 89, potem pa z različnimi prizori preigrava situacije na vaja, ki povzročajo številne komične učinke. „To je igra o nas samih, je izjemno simpatična in duhovita in mislim, da bo žela velik uspeh, dobro voljo ter smeh za različne generacije našega občinstva„.

Režiser predstave Andrej Jus je dejal, da je materiala v besedilu dovolj, da so lahko iz njega naredili dve različni predstavi. „Z eno skupino smo pripravljali polovico besedila, z drugo drugi del besedila. V predstavah se menjavajo različni značaji režiserjev in igralk, kar ponuja veliko komičnih situacij, čeprav gre za karakterno komedijo. Sicer pa je bilo zelo naporno ustvarjati dve predstavi naenkrat, še zlasti tik pred premiero,“ je pojasnil Andrej Jus in pohvalil igralsko ekipo za sodelovanje.

Foto z vaje: Jaka Babnik

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay