Razkošje domišljije v Galeriji Velenje
Kultura
Tipografija

V Galeriji Velenje so sinoči odprli pregledno razstavo Marjance Jemec Božič z naslovom Razkošje domišljije, ki bo na ogled do 17. oktobra. Razstava prinaša pregled bogatega opusa ilustratorke z njenimi prepoznavnimi liki in podobami.

 

Pravljični svet Jemec Božičeve krasi zgodbe Juri Muri v Afriki, Nana mala opica, Prašiček gre na pot, Piko dinozaver, Melje, melje mlinček ter mnoge pesmi kot so Tri ptičice, Mala Marjetica in gozdni mož ter Čudežna ptica. Slikarkin opus presega 250 knjižnih projektov v različnih izdajah in obsega več kot 50 razstav.

Kot je zapisala kustosinja razstave Milena Koren Božiček, Marjanca Jemec Božič izžareva iskrivost, dinamičnost, radost, duhovitost in optimizem, ki ji ga prinaša vsakdanje življenje. Različni motivi so napolnjeni z energijo ilustratorke, ki si je življenjski cilj zastavila že pred študijem in ga s smelostjo uresničevala vse življenje.

Njena perfekcija, vestnost in doslednost so vedno uresničevani na najvišji ustvarjalni ravni. To je adut odličnosti, s katerim si je pridobila ugled ilustratorke, s katero so želeli sodelovati vsi slovenski mladinski pesniki in pisatelji. Njihovi skupni projekti so objavljeni v revijah, knjigah in učbenikih. Oljni pasteli, akvareli, tempere in risbe s tušem so njeni izbrani materiali za ustvarjanje.

Razumevanje filozofije in aktualnega stanja dobe, v kateri so in še vedno nastajajo njene duhovite in domišljije polne ilustracije, jo uvrščajo med slovenske avantgardne slikarje in ilustratorje. Umetnica je svoj slog oblikovala v več desetletnem vsakodnevnem delu z drobci posebnosti, s pogledom v preteklost in zazrtjem v prihodnost, je še zapisala kustosinja razstave.

Akademska slikarka in ilustratorka Marjanca Jemec Božič je slovenska ilustratorka, ki je s svojimi hudomušnimi, barvitimi in dinamičnimi ilustracijami polepšala otroštvo stotinam otrok. Ilustrirala je dela vseh osrednjih slovenskih pisateljev in pesnikov, ki pišejo za otroke, njene ilustracije pa so krasile praktično vse slovenske mladinske revije. Mnoge od teh knjig so bile z njenimi ilustracijami prevedene v več svetovnih jezikov.

 

V soboto bo ob 11. uri v Galeriji Velenje tudi javno vodenje po razstavi.

Foto: Bojan Koren

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay