Papirnata drama na Velenjskem gradu
Kultura
Tipografija

Minuli konec tedna so atrij Velenjskega gradu zavzeli pripovedovalci zgodb z malimi lesenimi odri. V okviru 8. slovenskega festivala kamišibaj gledališča se je zvrstilo kar 30 kamišibaj predstav za otroke in odrasle.

 

Na festivalu so se predstavili kamišibajkarji, ki so s svojimi zgodbami predhodno na regijskih festivalih navdušili državno selektorico za kamišibaj gledališče Metko Damjan in se tako uvrstili na državno tekmovanje. Tako so bile v Velenju predstavljene najkakovostnejše predstave preteklega leta. V otroškem programu je bilo predstavljenih 21 predstav, osem je bilo uprizorjenih predstav za odrasle. Ustvarjalci so uprizorili avtorske predstave in predstave, povzete po besedilih ali motivih avtorjev tuje in domače književnosti.

Strokovna komisija v sestavi Martina Peštaj, urednica otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija, Nina Žavbi, predstojnica katedre za govor na AGRFT, in Miha Cojhter, vodja Vzorčnega mesta Velenje, so med najboljšimi izbrali tiste, ki so še posebej izstopali. Komisijo je najbolj navdušila in prepričala Irena Rajh, ki si je za predstavo Putkina smrt prislužila najvišje priznanje, zlati kamišibaj. Posebno priznanje za kreativno vizualno podobo je prejela Jelena Sitar za predstavo Šuštar je srako klal. Posebno priznanje za iskriv preplet izobraževanja in umetnosti je prejela Janja Stopar za predstavo Vzporednica porednica, posebno priznanje za najljubši kamišibaj po izboru soustvarjalcev je prejela Silva Karim za predstavo Tovarša gresta damu čez britaf. Posebno priznanje za celovit preplet tehnično dovršenih in ustvarjalno domiselnih elementov kamišibaja pa je prejel Boštjan Oder za predstavi Prišla je miška in Šel je popotnik skozi atomski vek.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay