Pred začetkom pesniškega festivala Izrekanja
Kultura
Tipografija

Letošnji tretji pesniški festival Izrekanja bo glede na aktualne razmere povezane s koronavirusom minil v posebnih okoliščinah, kar bo za organizatorje tega zanimivega umetniškega projekta veliki izvedbeni izziv. Kljub vsem ukrepom in omejitvam, ki jih morajo upoštevati, pa jim je uspelo pripraviti vsebinsko zanimivo dogajanje, ki ga bo še posebej zaznamovalo poetično ustvarjanje mladih. 

Kot je povedal Kristian Koželj, umetniški vodja festivala Izrekanja, ima letos naslov Brezmejnost, so na prvi predstavitvi letošnjega festivala, na novinarski konferenci pred začetkom Poletja v Celju, napovedali, da bo ambicioznost izvedbe programa krojila predvsem epidemiološka slika. Ta pa ta čas, kot je znano ni najboljša, poleg tega se je tudi skrčilo število sponzorjev. „Ukrepi NIJZ so šle v to smer, da nekaterih dogodkov v lapidariju, kjer je prizorišče festivala, ne bo mogoče izvesti, žal letos denarja za festivala tudi ni prispevalo nobeno celjsko podjetje. Večje in finančno zahtevnejše dogodke je zato nadomestil on-line program.“

Glavni del festival se bo sicer začel v sredo, 26. avgusta ob 19.30, ko bo v lapidariju predstavitev antologije mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kot živo telo in dvojezični pesniški projekt Brezmejno/Grenzenlos.

Tega festivala zagotovo ne bi bilo, če ga ne bi pod svoje okrilje vzela Osrednja knjižnica Celje. „Knjižnica, kot javni zavod, je nekakšen varuh slovenske kulture in jezika in tista ustanova, ki mora nuditi podporo takšnim projektom. Izjemno sem ponosna, da je nastal v Celju in da si ga je zamislil naš kreativni sodelavec ,“ je razmišljala mag. Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje.

Letos festival Izrekanja sodeluje z Avstrijskim kulturnim forumom, v sklopu leta prijateljstva obeh sosednjih držav. V okviru tega sodelovanja na tokratni festival prihaja graški pesnik Andreas Unterweger ter študentje jazza na Kunstuniversität Graz, zbrani v mednarodni zasedbi Benjamin Foris Sextet."Tudi s Celjem sodelujemo že precej časa, zato nas še posebej veseli, da smo partnerji festivala v letu sosedskega dialoga med obema državama,“ je povedala Marjeta Malus, predstavnica Avstrijskega kulturnega foruma.

Eden od osrednjih dogodkov festivala bo predstavitev pesniške zbirke In zemlja je vibrirala kakor živo telo, za katero je pesmi napisalo deset mladih celjskih avtorjev in je nekakšne krona štiriletnega delovanja pesniške delavnice na Gimnaziji Celje Center, ki jo kot mentor vodi Kristian Koželj. "Antologija je sicer izšla v mesecu marcu in tik pred uradno predstavitvijo za je začela epidemija koronovirusa in karantena. Ta takrat zamišljen pesniški večer, ki smo ga naslovili Brezmejnost/ Grenzenlos je postavil tudi svojevrstni mejnik, saj je v antologiji zbrana predkoronska poezija in bo zanimiva primerjava, kako je deset mladih pesnikov pisalo pred korono in kako bo pisalo po njej,“ je bil slikovit Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje Center.

Obiskovalci festivala si lahko vse dogodke, ki bodo v lapidariju ogledajo brezplačno, morajo pa se za vsak večer posebej prijaviti vnaprej na spletnem obrazcu na Facebook strani Izrekanja. Zaradi trenutne epidemiološke situacije in zahtev NIJZ si bo vsak dogodek lahko ogledalo samo 50 obiskovalcev.

Podrobnejši program si oglejte na FB festial Izrekanja.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Da so se le lahko spet vrnili v plesno dvorano Da so se le lahko spet vrnili v...
Torek, 02 Junij 2020 13:36
Čas epidemije koronavirusa je bil tudi velika preizkušnja za plesne šole, ki se ukvarjajo z umetnišk...

Preberite več...

Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Torek, 09 Junij 2020 17:12
To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay