Iz »korone« v mednarodni arhivski teden
Kultura
Tipografija

»Čeprav smo morali nekatere dejavnosti zaradi epidemije koronavirusa začasno ustaviti in precej drugače organizirati delo, ocenjujem, da smo to težavno obdobje kar dobro premostili,« je delovanje Zgodovinskega arhiva Celje (ZAC) v minulih dveh mesecih strnil dr. Borut Batagelj, direktor te ustanove, sicer pa v minulem tednu tudi prejemnik bronastega celjskega grba. Zdaj v ZAC že bolj ali manj delujejo na ustaljen način, pripravljajo nove projekte, prav v tem tednu pa tudi obeležujejo mednarodni arhivski teden.

Ob razglasitvi epidemije so v arhivu morali zapreti čitalnico za raziskovalce, niso izvajali izobraževanj ... Delo so organizirali tako, da je polovica zaposlenih delala od doma in se posvečala opravilom, za katera med letom ni pravega časa, polovica zaposlenih pa je prihajala na delovno mesto, saj so jim lahko uredili varno okolje za delo.

»Kljub zaprtju arhiva za obiskovalce smo nemoteno reševali vloge, ki zadevajo upravne in sodne postopke, saj naročila praviloma sprejemamo po elektronski pošti, strankam pa potem dokumente v največji meri pošiljamo domov po klasični pošti,« je direktor arhiva še opisal delo v času »korone«.

Obiskovalce arhiva so, potem ko je spet odprl vrata zanje, pričakale nekatere novosti, prilagojene zaščitnim ukrepom v koronačasu, v katerem živimo. Tako so čitalnico prilagodili tako, da lahko v njej delajo hkrati največ štirje raziskovalci, namestili so tudi pleksi steklo v vhodu arhiva, omogočili kartično plačevanje. Seveda tudi v arhivu veljajo vsi že znani ukrepi, kot so na primer razkuževanje rok, varnostna razdalja ...

Enako kot drugi kulturni zavodi so v ZAC del svoje dejavnosti in vsebine za obiskovalce preselili na nedavno prenovljeno spletno stran (pripravili so tudi različico spletne strani za ranljive skupine) in se na njej z različnimi vsebinami tudi odzivali na aktualno dogajanje v času epidemije koronavirusa (npr. vsebine o delovanju civilne zaščite v preteklosti). Tudi učencem, ki imajo v svojih učnih programih spoznavanje arhiva, so v času zaprtja šol na spletu omogočili dostop do ustreznih vsebin.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam