Letošnji festival Vstop prost v znamenju dezinsekcije
Kultura
Tipografija

To soboto dopoldan, od 10. do 13. ure, bo v središču Celja, na zvezdi, 21. izvedba festivala urbanih umetniških akcij Vstop prost/Admission Free. Gre za projekt članov Društva celjskih likovnih umetnikov z gosti. Predstavniki organizatorjev so na dopoldanski novinarski konferenci podrobneje predstavili letošnji festival, hkrati pa tudi posebno izdajo revije Borec, ki je posvečena 20-letnici festivala Vstop prost. 

Na novinarski konferenci sta program letošnjega festivala predstavila Andreja Džakušič in Simon Macuh, o pomenu tega umetniškega dogodka so spregovorili še nekateri drugi sodelujoči umetniki, Franc Purg, Iza Pavlina in Marjan Krošl. O posebni knjižni izdaji ob jubileju festivala pa sta več povedali Mojca Puncer, ena od urednic, in Maja Antončič, avtorica besedila.

Festival vsa leta napolnjuje javni prostor Celja z različnimi umetniškimi intervencijami, akcijami, performansi in instalacijami. Umetniška dela težijo h komunikaciji in interakciji z ljudmi, ki se iz kakršnega koli razloga znajdejo na mestu festivala.

Za letošnjo 21. izvedbo bodo umetniki pripravili skupno delo, katerega namen je povzeti aktualno dogajanje v danem fizičnem in duhovnem prostoru. Naslov letošnjega festivala in hkrati omenjene umetniške akcije je pomenljiv, Dezinsekcija, in tudi namiguje na aktualen čas.

Ob jubileju festivala Vstop prost je Založba Sophia izdala posebno tematsko številko revije Borec. Edicija, ki je pravzaprav bolj podobna knjigi, v retrospektivi aktivnega dvajsetletnega delovanja podčrtuje lokalno in regijsko umetniško skupnost, številna gostovanja umetnic in umetnikov iz tujine, ki širijo mednarodno mrežo povezav, ter zlasti pomen nekompromisnega delovanja v javnem prostoru, ki pomembno povezuje polje sodobne umetnosti s svojim okoljem. Festival je bil utemeljen na ideji iskanja umetniške avtonomije onkraj ustanov, v smeri aktivizma, gostoljubja in vključenosti vseh.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...