Spolno napadel mladoletnico?
Kronika
Tipografija

Minuli vikend se je po socialnem omrežju razširil zapis ženske, ki naj bi v eni izmed občin na Celjskem ustavila mladoletnici, ki je iskala pomoč, ker naj bi jo želel neznani moški ugrabiti. Pri tem naj bi jo tudi dotikal za intimne dele telesa, a je dekle pravočasno ušlo. Ženska, ki ji je ustavila, je zatem poklicala policijo. Na Policijski upravi podrobnosti dogodka zaradi varstva osebnih podatkov, varovanja integritete in zaščite žrtev nasilja, ne morejo razkriti. Po naših podatkih pa naj bi okoliščine dogodka že preiskovali, šlo pa naj bi za sum kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15. let. (SŠol)

Zapis ženske, ki je mladoletnici pomagala so delili mnogi na socialnem omrežju, med številnimi komentarji zapisa pa so tudi takšni, da nekateri točno vedo, kdo naj bi bil storilec. Odzvala se je tudi ženska, ki naj bi jo neprimerno ogovoril pred konjiškim trgovskim centrom. Policija primer intenzivno preiskuje, a dodaja, »da izpostavljanje konkretnih primerov posega v sfero dostojanstva žrtev in njihovo intimnost in jim povzroča dodatno škodo in jih stigmatizira.«

Policisti na podlagi tovrstnih prijav in kakršnihkoli informacij o sumu kaznivih dejanj zberejo vsa obvestila, povežejo pa se tudi z vsemi pristojnimi institucijami ter strokovnjaki. »Vedno storimo vse za zaščito žrtev. O ugotovitvah pa seznanjamo pristojno tožilstvo. Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Gre za dejanja, s katerimi je prizadeta spolna nedotakljivost osebe, posledice pa so za žrtve lahko zelo hude,« so nam sporočili iz Policijske uprave Celje.

Ob tem dodajajo, da naj žrtve spolno nasilje vedno nemudoma prijavijo: »Policisti bomo izvedli vse ukrepe za preprečitev nezakonitih ravnanj. Storili bodo vse, da kaznivo dejanje preiščemo, odkrijemo storilca in zavarujemo dokaze, potrebne za kazenski postopek.«

Kje poiskati pomoč, če ste/si žrtev spolnega napada/nadlegovanja?

V Sloveniji deluje posebno združenje Za moč, ki pomaga tudi z nasveti v primeru, če je nekdo žrtev ali očividec spolnega nasilja. Njihov stik je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., dosegljivi so tudi na brezplačni telefonski številki 080 28 80, dejavni so tudi na facebooku. Vse dni v tednu, 24 ur na dan, pa je voljo dežurna telefonska številka 041 20 49 49.

Spolno nadlegovanje se poleg na policiji lahko prijavi tudi na tožilstvo, pomoč nudi takoj tudi center za socialno delo.

V Sloveniji že vrsto let pomoč nudi tudi Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja na telefonski številki 080 11 55.

Pomaga tudi Zavod Ema na številki 080 21 33 ali Društvo za nenasilno komunikacijo na številki 01 43 44 822.

Ena najbolj odmevna stran za mlade, kjer lahko v primeru spolnega nadlegovanja prav tako poiščejo nasvete, je spletna stran tosemjaz.si, kjer mladi na forumih lahko kontaktirajo strokovnjake z različnih področij, ki bodo prav tako pomagali z nasveti.

 

 

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

Sledite nam