V dveh mesecih dva uničujoča požara
Kronika
Tipografija

S soncem obsijan pomladni dan v ničemer ni dajal slutiti, da se bo za družino Fijavž iz Lipe pri Frankolovem sprevrgel v pravo nočno moro. Ogenj je v manj kot pol ure pogoltnil gospodarsko poslopje in vso kmetijsko mehanizacijo v njem. Ostalo je le pogorišče. Sreča v tej nesreči je, da je gasilcem pred ognjenimi zublji uspelo obvarovati stanovanjsko hišo in ostale stavbe v bližini. Iz hleva so domači uspeli rešiti tudi vso živino, žal pa se je pri tem huje poškodovala lastnica. V Krajevni skupnosti Frankolovo so že stopili skupaj in organizirali zbiranje pomoči za družino Fijavž.

»Pretreseni smo. V isti vasi je v zadnjih dveh mesecih zagorelo že dvakrat. V prvem primeru je ogenj 28. januarja družini Verdinek uničil hišo, v drugem, natanko dva meseca zatem, družini Fijavž gospodarsko poslopje,« pripoveduje predsednik Krajevne skupnosti (KS) Frankolovo Dušan Horvat.

Več kot 170 gasilcev iz občin Vojnik, Dobrna, Vitanje in Zreče se je minuli ponedeljek popoldne spopadalo z obsežnim požarom. Ogenj, ki je izbruhnil v gospodarskem poslopju, so najprej poskušali pogasiti domači in sosedje, a neuspešno. Na pomoč so poklicali gasilce. Medtem so iz gorečega hleva reševali živino. To jim je uspelo, a žal se je pri tem pripetila še ena nesreča. Bik je brcnil lastnico in ji zlomil nogo. K sreči so pred ognjem uspeli rešiti dva traktorja, ostala kmetijska mehanizacija je uničena. Zgorela je tudi vsa krma za živino, poslopje je pogorelo do tal. »Bil je neverjeten plamen. Kaj takega še nisem videl,« je še vedno pretresen Horvat. Požar se je zaradi vetra razširil tudi na bližnji gozd.

Večurni boj z ognjem

Tokratno posredovanje je bilo za gasilce PGD Frankolovo in sosednjih gasilskih društev organizacijsko in fizično eno najzahtevnejših doslej, tako zaradi obsežnosti požara kot zaradi težko dostopnega terena gašenja. Moči so združila vsa društva v gasilski zvezi Vojnik-Dobrna, na pomoč so priskočili tudi gasilci iz sosednje gasilske zveze Zreče-Vitanje. Sodelovalo je devet gasilskih enot s 14 cisternami. Na pomoč so klicali tudi helikopter, ki pa žal ni bil na voljo, saj sta oba helikopterja Slovenske vojske že sodelovala pri gašenju obsežnega požara v Preddvoru.

Z ognjenimi zublji so se gasilci borili več ur. Žarišča, ki niso bila v dosegu cevi, so gasili ter hladili s pomočjo tako imenovanih naprtnjačev, prirejenih nahrbtnikov, napolnjenih z vodo, ki so jo gasilci ročno brizgali po žariščih in plamenih. Do noči jim je požar uspelo pogasiti, nato so še vso noč ostali na požarni straži. Naslednji dan je v gozdu, na težko dostopnem območju, znova zagorelo, a so požar uspešno pogasili.

»Imeli so res zelo zahtevno nalogo, a so bili organizirani in učinkoviti. Samo njim se gre zahvaliti, da katastrofa ni še večja,« veliko pohvalo gasilcem izreka tudi župan Občine Vojnik Branko Petre.

Pomoč družinama

Seveda pa je to huda nesreča za družino Fijavž, ki se preživlja pretežno s kmetijstvom. Ostali so brez kmetijske mehanizacije, brez nje pa zemlje ne bodo mogli obdelovati. »To ni ravnina, to so hribi. Če hočeš to obdelovati, moraš imeti stroje,« je slikovit predsednik KS Frankolovo Dušan Horvat. V KS so v sodelovanju s tamkajšnjimi društvi, odborom Rdečega križa in Župnijsko karitas že organizirali akcijo zbiranja pomoči za družino Fijavž. »Ljudje že ponujajo krmo za živino, ki je zdaj pri sosedih. V prihodnjih dneh bomo po domovih začeli pobirati prostovoljne prispevke,« pravi Horvat.

Da so ljudje pripravljeni priskočiti na pomoč, se je izkazalo tudi v nedavni akciji, ko so zbirali sredstva za družino Verdinek, ki ji je ogenj konec januarja uničil hišo. »Človeku kljub nesreči postane toplo pri srcu, ko vidi, da solidarnost med ljudmi še živi in da so pripravljeni pomagati drugim v stiski,« zadovoljstva in hvaležnosti ne skriva župan Branko Petre. »Samo na Frankolovem smo zbrali 18 tisoč evrov, v Novi Cerkvi, kjer je akcijo organiziral Rdeči križ, so zbrali dobrih 6 tisoč evrov, na račun Karitas se je nateklo 11 tisočakov, skupaj torej okoli 35 tisoč evrov. Hišo že obnavljajo, zdaj čakajo na krovca, da bo pokril streho, ostrešje je že narejeno. Trenutno je težava z izvajalci, vsi so namreč zasedeni. Sicer veliko pomagajo sosedje,« pojasnjuje Dušan Horvat. Kot dodaja, kličejo tudi ljudje iz drugih krajev, kako lahko pomagajo družinama.

BOJANA AVGUŠTINČIČ 

Preberite več v Novem tedniku.

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik