Jemali podkupnine pri razpisih?
Kronika
Tipografija

Včerajšnje hišne preiskave so bile povezane s kaznivimi dejanji dajanja in jemanja podkupnine. Nanašajo se na 13 osumljenih fizičnih oseb in 12 pravnih oseb. Med njimi je nekaj delavcev na občinah na Celjskem in tudi gradbenih podjetij.

»Po dosedanjih ugotovitvah so vsaj štirje javni uslužbenci, zaposleni v subjektih javnega prava, najmanj od leta 2019, od različnih ponudnikov storitev v postopkih javnih naročanj del, sprejemali denarne nagrade, darila ter druge koristi.

Osumljeni so z zlorabo svojega uradnega položaja, v okviru katerega so pripravljali razpisne dokumentacije, neposredno vplivali na izbiro ponudnikov v postopkih javnih naročanj. Na izbiro so vplivali tako, da so v postopkih javnih razpisov fizično posegali v že prejeto razpisno dokumentacijo ter uradno prejeto in originalno razpisno dokumentacijo določenega ponudnika nadomeščali z razpisnim pogojem vsebinsko ustreznejšo ponudbo,« pravi vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Ervin Stojnšek, naj bi šlo za razpise, kjer naj bi se osumljene osebe seznanile z vsebino in s konkurenčnimi ponudbami.

V postopkih naročil majhnih vrednosti pa so pošiljali povpraševanja ponudnikom, s katerimi so se vnaprej predhodno dogovorili, da bodo posredovali tako imenovane fiktivne ponudbe, saj niso vsebovale prave volje ponudnika, pač pa so služile zgolj formalnim pogojem izvedbe postopka javnega naročanja z zbiranjem ponudb.

Zaradi storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine grozi osumljenim zapor od enega do petih let ter denarna kazen. Za dajanje podkupnine pa zapor od šestih mesecev do štirih let ter denarna kazen.

Med preiskovanimi občinami je tudi MOC. Župan Bojan Šrot o poteku preiskave:


Nepravilnosti naj bi se na nanašale na oddelek za okolje, prostor, komunalo, investicije in prostorsko načrtovanje. Šlo naj bi za naročila v vrednosti manj kot 100 tisoč EUR.

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay