Ob močnem potresu na Celjskem brez poškodovanih in večje gmotne škode
Kronika
Tipografija

"Po doslej  zbranih podatkih na Celjskem oziroma v občinah Zahodno Štajerske regije potres ni povzročil poškodb pri ljudeh in ni povzročil večje gmotne škode. Zaznane pa so poškodbe posameznih sakralnih objektov, dimnikov, streh, pročelja fasad in starejši objekti v smislu nastanka posameznih razpok, odpada ometa," so sporočili iz štaba Civilne zaščite Zahodnoštajerske pokrajine (CZ ZŠ). Žarišče potresa je bilo, tako kot včeraj, na območju Petrinje, kjer so posledice hude, beležijo tudi eno smrtno žrtev.

Med opaznejšimi posledicami je bila v Slovenskih Konjicah ugotovljena poškodba industrijskega dimnika podjetja Konus, v Radečah je prišlo do manjšega zemeljskega usada, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi. v Dobju porušenih nekaj dimnikov, zaznane so poškodbe na strehah. v Braslovčah in Taboru je prišlo do kratkotrajnega izpada mobilne telefonije.

"Trenutno so gasilske enote aktivirane v Občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah. V pripravljenosti je Oddelek za reševanje iz ruševin Izpostave URSZR Celje. V nekaterih občinah še vedno poteka zbiranje informacij in pregled objektov starejše gradnje.

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. ARSO ocenjuje, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Tudi prebivalci našega območja in večjega dela Slovenije pa so bili ob močnem potresnem sunku zelu vznemirjeni in prestrašeni, saj tudi na družbenih omrežjih sporočajo, da tako močnega potresa že dolgo niso doživeli.

Seizmolog napovedal popotresne sunke

V Sloveniji za enkrat ni podatkov o kakšnih večjih poškodbah, ki bi nastale kot posledica današnjega potresa, ki je imel epicenter v bližini hrvaške Petrinje, jih je pa pričakovati v jugovzhodni Sloveniji, je za STA dejal dežurni seizmolog na Arsu Andrej Gosar. Po njegovi oceni ne bo hujših posledic, predvsem naj bi prišlo do razpok na hišah.

Kot je ocenil Gosar, je sicer za podatke o škodi in vplivu na stavbe na področju Slovenije še prezgodaj. Je pa napovedal, da bo popotresnih sunkov še veliko in bodo še trajali.

Današnji potres je bil bistveno močnejši od ponedeljkovega, zato na območju Petrinje in Siska lahko pričakujemo precejšnje porušitve, je Gosar dejal za Radio Slovenija. "Intenziteta v Sloveniji verjetno ne bo presegla pete stopnje, to je intenziteta, pri kateri se začnejo poškodbe, kot so razpoke v ometu, lahko tudi kakšen strešnik odpade ali kaj podobnega," je dejal.

Ocenil je, da ob tako močnem potresu lahko pričakujemo, da bo potresna dejavnost trajala še mesece, kot je bilo tudi ob spomladanskem potresu pri Zagrebu. Čeprav je običajno, da po močnem potresu sledijo popotresni sunki, ki praviloma niso močnejši od glavnega potresa, so pri tem pravilu tudi izjeme, je še dejal.

Hude posledice potresa na Hrvaškem

Iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje pa so sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 12.19 zabeležili zelo močan potresni sunek, magnitude 6,1. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 149 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, na Hrvaškem.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci celotne Slovenije, so še zapisali.

Portal HRT pa poroča, da je ob 12:20 območje približno 46 kilometrov od Zagreba prizadel potres 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici, sklicujoč se na podatka Evropskega mediteranskega seizmološkega centra. MInuto pred tem isto področje prizadel potres 4,2 stopnje pro Richterju.

Žal je potres na območju Petrinje terjal tudi eno žrtev, umrla je 12-letna deklica, 20 ljudi pa je bilo sprejetih v bolnišnico.

Kot še poroča HRT, središče Petrinje, kot ga poznajo, več ne obstaja. "Neuradno naj bili številni poškodovani. Ljudje ležijo po parku, mnogi so skakali s streh, medtem ko so jih popravljali.

Zrušila naj bi se tudi streha bolnišnice v Sisku, iznad interne medicine, prav tako naj bi prišlo do rušenja stavbe mestnega sveta.

 

Foto: SHERPA

 

 

 

 

 

 

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik