Objestni mladi kolesarji v središču Celja nad pešce
Kronika
Tipografija

Na družbenem omrežju Facebook je pred dnevi zaokrožil zapis Celjana o objestnih mladih kolesarjih v mestnem središču, ki z nevarno vožnjo ogrožajo pešce. Mladeniči naj bi prakticirali vožnjo po zadnjem kolesu in pri tem zapeljali neposredno do pešcev. Na ta način naj bi celo tekmovali, kdo se pešcu najbolj približa in kdo se mu nato v zadnjem trenutku izogne. Eden od kolesarjev naj bi na ta način celo trčil v starejšo žensko, ki je padla in se pri tem poškodovala.

Kot je razvidno iz zapisa, ženska naj ne bi klicala policije, saj naj bi se bala maščevanja vročekrvnih mladcev. Da zapisano skoraj zagotovo drži, kaže to, da so nekateri s svojimi komentarji zapis potrdili. »Pripeljejo se čisto do sprehajalca in tik za njegovim hrbtom začnejo glasno vpiti, da se sprehajalec zares ustraši,« je eden od komentarjev uporabnikov. Tudi druga uporabnica Facebooka je primer potrdila: »Da, res so predrzni. Tudi jaz sem imela srečanje s to skupino. So nesramni, vozijo se s kolesi po centru mesta in po pločnikih ter parku. Eden je skoraj zbil mlajše dekle, ko je kupovalo sladoled. Nato se smejijo in zabavajo. Prav tako je eden skoraj zbil starejšega moškega na vozičku ...« Takšna brezglava in nesramna praksa mladih kolesarjev naj bi se dogajala tudi na Savinjskem nabrežju.
Prijav ni, nadzor bo
Nadzor v mestu naj bi zdaj poostrila tudi policija in mestno redarstvo, kjer doslej prijav o kakršnemkoli tovrstnem početju še niso prejeli. »Za polnoletnega kolesarja je zaradi objestne vožnje, s katero ogroža druge udeležence v prometu, predvidena kazen 80 evrov. Če je kolesar mladoleten, gre za uvedbo obdolžilnega predloga pri pristojnem sodišču. Mladoletna oseba do 14. leta, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki je tudi odgovorna za njena dejanja. Samostojno smeta voziti kolo otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let. V primeru, da mladoletna oseba vozi kolo brez spremstva polnoletne osebe ali nima kolesarske izkaznice, se vloži obdolžilni predlog na pristojno sodišče,« v Mestni občini Celje odgovarjajo na vprašanje, kakšna kazen jim grozi.
Ker naj bi mimoidoči opazili kršitve tudi na Savinjskem nabrežju, v občini še dodajajo: »Od mostu, kjer se začne cesta za Laško, do Špice so na Savinjskem nabrežju postavljeni prometni znaki ›cona za pešce‹, v nasprotni smeri pa prometni znaki ›konec cone za pešce‹. V ›coni za pešce‹ je dovoljen promet uporabnikom posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev, vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev. Električni skiroji niso prepovedani, ker zakonodaja tega področja še ni posebej uredila, za kolesa z motorji pa je promet prepovedan,« še dodajajo. In omenjajo, da bodo v mestu in Savinjskem nabrežju poostrili nadzor, v večernih urah pa nadzor opravlja policija.
Možno, da gre tudi za kaznivo dejanje
Uroš Golob, pomočnik komandirja Policijske postaje Celje, prav tako pravi, da bodo policisti te dni opravljali poostren nadzor v Celju. V početju kolesarjev vidi tudi kršenje javnega reda in miru in ne le prekrškov, ki so povezani s prometom. V primeru, da so polnoletni in če pride do poškodbe oškodovancev, bi lahko prišlo tudi do kaznivega dejanja. »Zagotovo se je treba pogovoriti tudi s straši,« še dodaja Golob. Kako bodo ukrepali v primeru, če bodo kršitve zaznali, bodo vedeli oziroma presojali od primera do primera. Bodo pa nadzor opravili najverjetneje v civilu, saj so policijske »marice« na obhodu po mestu vidne že na daleč in so le signal kršiteljem, da v času policijskega obhoda pač ne kršijo pravil. Ko policija odide, kršitve nadaljujejo. Ali bosta policija in občinsko redarstvo ukrepala in kako, bomo preverili čez nekaj dni.

Foto: SHERPA 

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay