Predstavniki sindikata v Engrotušu so ogorčeni
Gospodarstvo
Tipografija

Vodstvo podjetja ne izvaja stavkovnega dogovora, doseženega decembra lani, pravijo in navajajo, da je enostransko spremenilo pravilnik o plačah in ukinilo nekatere dodatke. Če jih bo uprava še naprej poskušala izigravati, poudarjajo, bodo primorani uporabiti vse oblike sindikalnega boja.

Vodstvo Engrotuša in predstavniki sindikata so sredi decembra lani sklenili dogovor o višini plač, z njim pa najnižjo osnovno plačo za delovno mesto prodajalec v četrtem tarifnem razredu določili pri 1.060 evrih bruto. Dogovorili so se tudi o drugih zahtevah sindikata. Uredili so evidentiranje delovnega časa, pri čemer naj bi se vsaka minuta, ki jo bo delavec preživel v podjetju, štela v delovni čas. Povračilo potnih stroškov se je zvišalo za 85 odstotkov, kjer ni javnega prevoza, naj bi delavec prejel 17 centov za prevoženi kilometer.

Najnižje januarske osnovne plače za delovno mesto prodajalca so res takšne, kot so se dogovorili, vendar kljub temu za minimalno plačo še vedno zaostajajo za 143 evrov. Ob tem je vodstvo družbe brez posvetovanja s sindikatom spremenilo pravilnik o plačah in ukinilo dodatke za odgovornost, obdelavo mesa, opravljanje inventur ter dodatek na podlagi napredovanja na delovnem mestu v obliki osebne ocene, navajajo v sindikatu. Po njegovih navedbah je uprava, prav tako enostransko, spremenila tudi merila za določitev dodatka za delovno uspešnost.

V sindikatu tudi opozarjajo, da v skladišču in poslovalnicah primanjkuje delovne sile, saj je veliko delavcev že zapustilo podjetje. V skladišču je v zadnjih treh mesecih odpoved prejelo šest članov sindikata, vedno več je tudi pritiskov in šikaniranj, ki jih v poslovalnicah izvajajo poslovodje. Nedopustno je, še pravijo, da so se v Engrotušu, čeprav so zaradi pomanjkanja delavcev razmere v poslovalnicah in skladiščih že zdaj nevzdržne, odločili za odpuščanje zaposlenih. Namesto njih uprava zaposluje agencijske delavce, ki so zaradi oblike svojega delovnega razmerja še bolj podrejeni, lažje zamenljivi ter se težje sindikalno organizirajo. Sindikat je upravo pozval, naj takoj začne izvajati vsa določila iz podpisanega stavkovnega sporazuma. Zaradi pomanjkanja kadra zahteva prekinitev nadaljnjih odpuščanj, želi tudi, naj podjetje vse agencijske delavce zaposli za nedoločen čas.

Najbolj brano

Podjetje Uniforest: Postavitev napredne proizvodnje Podjetje Uniforest: Postavitev napredne proizvodnje
Četrtek, 23 Marec 2023 13:30
Podjetje Uniforest uspešno kandidiralo na razpisu za dodelitev EU sredstev za projekt: Postavitev na...

Preberite več...

Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej...
Četrtek, 16 Marec 2023 09:29
Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej, z rastjo premij in čistega rezultata ...

Preberite več...

Otvoritev prenovljenega prodajnega Studia Hisense Gorenje v Ljubljani Otvoritev prenovljenega prodajnega Studia Hisense Gorenje v Ljubljani...
Četrtek, 16 Marec 2023 09:26
Na Brnčičevi ulici v Ljubljani se je odprl prenovljen prodajni Hisense Gorenje Studio, ki se razpros...

Preberite več...

GRAWE zavarovalnica poroča o uspešnem poslovanju v letu 2022 GRAWE zavarovalnica poroča o uspešnem poslovanju v letu...
Torek, 14 Marec 2023 09:32
GRAWE zavarovalnica z veseljem poroča o dobrih finančnih rezultatih za leto 2022 in uspešno zaključe...

Preberite več...