Franc Pangerl: »Čas je za mlajšo generacijo«
Gospodarstvo
Tipografija

Franc Pangerl se po enaintridesetih letih umika z vrha družbe Celjski sejem. Do leta 2011, ko se je upokojil, je bil predsednik uprave, nato je prevzel vodenje upravnega odbora. Na tem mestu ga bo 1. januarja zamenjala Nina Ermenc Pangerl. »Čas je, da se umaknem in družbo prepustim mlajši generaciji,« pravi Franc Pangerl, ki je letos dopolnil 74 let. Še naprej bo ostal član upravnega odbora, v katerem so še Tina Kramer, Boštjan Marovt in Robert Otorepec, ki je tudi izvršni direktor družbe. Celjski sejem je po dveh koronskih letih, ko zaradi ukrepov za zajezitev pandemije večinoma ni smel opravljati svoje dejavnosti, letos spet posloval dobro.

Robert Otorepec ocenjuje, da je družba Celjski sejem letos ustvarila približno štiri milijone evrov čistih prihodkov od prodaje. V letih 2020 in 2021 so zaradi prepovedi poslovanja njeni prihodki znašali le 1,1 milijona oziroma 1,5 milijona evrov. »Ti dve leti sta bili najtežji v zgodovini družbe. Imeli smo približno 1,2 milijona evrov čiste izgube, da bi preživeli, smo porabili vse rezerve in vsa sredstva amortizacije. K sreči nismo bili zadolženi, zato večjih težav pri poslovanju ne pričakujemo. Le naložbe, ki smo jih načrtovali, bodo morale počakati dve ali tri leta,« pravi Robert Otorepec, ki je z letošnjim poslovanjem zadovoljen. Podjetju je uspelo pripraviti vse načrtovane sejme, le datume za izvedbo nekaterih je moralo prestaviti. »Izkazalo se je, da so razstavljavci in obiskovalci željni druženja, zato nam je bilo tudi sejme lažje napolniti kot pred korono,« še pravi Otorepec.

Družba Celjski sejem ima za leto 2023 na seznamu tri festivale in devet sejmov. Sejemsko dejavnost bo začela marca s tradicionalnima pomladanskima sejmoma Altermed in GreenVita ter z dnevi čebelarstva ApiSlovenija, ki jim bo dodala še sejem lova in ribolova. Aprila bo Mednarodni industrijski sejem, maja bo pripravila tradicionalna sejma Avto in vzdrževanje ter Gospodarska vozila in logistika, ki se jima bo pridružil novi sejem komunalne opreme in tehnologije Komot. Septembra bo že 55. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, konec novembra ali v začetku decembra bo še sejem Erotika, ki je v času korone in tudi letos zaradi negotovih epidemioloških razmer odpadel. Tudi za prihodnje leto so se celjski sejmarji s Slovensko vojsko dogovorili za predstavitev in promocijo vojaških poklicev, ki bosta novembra.

Še več pozornosti kongresni dejavnosti

Pomemben del prihodkov Celjskemu sejmu prinaša tudi kongresna dejavnost. Ima tehnično dovršen kongresni center s tremi velikimi dvoranami, ki lahko skupaj sprejmejo malo več kot 1.500 udeležencev. V kongresnem centru je že zdaj približno 200 dogodkov na leto, od seminarjev in izobraževanj do sej skupščin in drugih poslovnih dogodkov. V družbi pravijo, da bodo v prihodnjih letih razvoju kongresne dejavnosti namenili še več pozornosti.

Tako na poslovnih dogodkih kot na sejmih pričakujejo v prihodnjih letih še več obiskovalcev. Zato bodo še naprej ohranjali dobre odnose z dosedanjimi partnerji in sklepali nove povezave, računajo tudi na še močnejše sodelovanje z lokalno skupnostjo. Verjamejo, da jim bo ob načrtih, ki jih imajo, ter dobrih lokalnih projektih to tudi uspelo.

Sončne elektrarne na vseh strehah

V družbi Celjski sejem napovedujejo, da bodo v prihodnjih letih še večji poudarek namenjali tudi trajnosti in skrbi za okolje. Pred leti so bili med prvimi družbami, ki so na strehe svojih stavb namestile sončne elektrarne. Trenutno z lastno električno energijo pokrivajo dve tretjini svojih potreb, z namestitvijo sončnih celic še na preostalih sejemskih halah bodo v celoti postali samooskrbni. Prav zdaj jih nameščajo na strehah upravne stavbe in dvorane E, do konca maja jih načrtujejo še na dvorani C. Robert Otorepec pravi, da bodo presežke električne energije prodajali drugim odjemalcem. (Foto: Andraž Purg - GrupA) 

Najbolj brano

Družba MSCI zvišala ESG bonitetno oceno Skupine Generali na AAA Družba MSCI zvišala ESG bonitetno oceno Skupine Generali...
Ponedeljek, 12 December 2022 10:03
Bonitetna družba MSCI je Skupino Generali ocenila kot vodilno na področju zmanjševanja podnebnih tve...

Preberite več...

Obrtniki in podjetniki pozor! Obrtniki in podjetniki pozor!
Sreda, 09 November 2022 14:08
Poročati morate o embalaži dani na trg Slovenije. Na tisoče malih in srednjih podjetij mora finančn...

Preberite več...

Mag. David Kastelic novi predsednik uprave GRAWE zavarovalnice d. d. Mag. David Kastelic novi predsednik uprave GRAWE zavarovalnice...
Sreda, 05 Oktober 2022 13:17
GRAWE zavarovalnica d. d. ima novega predsednika uprave, mag. Davida Kastelica, ki je v zavarovalniš...

Preberite več...

Tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev letos v Mlekarni Celeia Tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev letos v Mlekarni Celeia...
Torek, 04 Oktober 2022 12:23
Mlekarna Celeia je minulo soboto gostila tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev. Pod delovnim...

Preberite več...