Z novo tovarno do izjemne rasti
Gospodarstvo
Tipografija

Olimpijsko geslo Hitreje, višje, močneje, ki ga je kot odličnega smučarja spremljalo leta 1994 na zimskih olimpijskih igrah v Lillehammerju, je očitno sopotnik Mirana Rauterja tudi od leta 2002, ko mu je oče predal družinsko podjetje Hermi. Takrat se je ukvarjalo predvsem s proizvodnjo strelovodne in prenapetostne zaščite, danes izdeluje tudi kabelske police in lestve ter konstrukcijske sisteme za sončne elektrarne. Hermi je bil uspešen že pred dvajsetimi leti, danes sodi med najbolj uspešna srednje velika podjetja v državi. Odkar ga vodi Miran Rauter, je število zaposlenih povečalo za dvajsetkrat, prisotno je v večjem delu Evrope, uvršča se med najbolj uspešne gazele in je član Kluba slovenskih podjetnikov; lani je zgradilo novo tovarno in za trikrat povečalo svoje proizvodne zmogljivosti. Na seznamu ima že več kot sedem tisoč izdelkov, ki so plod lastnega znanja in razvoja.

Veliko prej kot olimpijski komite je Miran Rauter olimpijskim željam dodal še besedo »skupaj«. Nikoli, ko govori o podjetju, ne pozabi poudariti, da so za njegov uspeh in njegovo rast zaslužni vsi zaposleni. Ob tem ves čas tudi skrbi, da je delovno okolje v podjetju zdravo in spodbudno.

Hermi ste prevzeli pred dvajsetimi leti. Kakšno je bilo podjetje takrat?

Zelo drugačno. Zaposlenih nas je bilo le šest, in čeprav je vsak imel svojo zadolžitev, smo morali vsi delati vse. Bili smo mladi, polni energije, imeli smo veliko idej, a manj izkušenj, kot jih imamo danes. Ta skupina šestih je še vedno v podjetju, a se ji je pridružilo zelo veliko sodelavcev. Hermi danes v Sloveniji zaposluje že 120 ljudi, v svojih hčerinskih podjetjih v tujini 25. Očetov način dela pred dvajsetimi leti, ko mi je predal podjetje, je bil izjemen. Vendar danes, ko se svet vrti drugače, najbrž ne bi bil tako uspešen. Tako kot ne bi bil uspešen, če bi takrat delal tako, kot delamo danes. Danes je trg veliko bolj nasičen, konkurenca je še večja. Ko sem zakorakal v poslovni svet, sem se moral zelo truditi, ves čas sem se spraševal, ali je podjetje na pravi poti. Vrata se takrat niso odpirala pogosto.

Kakšen je bil vaš cilj pred dvajsetimi leti?

Se ne spomnim več. Da bo podjetje tako zraslo, zagotovo nisem pričakoval. Moj največji izziv je bil iti zunaj slovenskih meja. Že oče je bil uspešen in prepoznaven, podjetje se je razvijalo, jaz pa sem si rekel, da se bo treba tudi v tujini postaviti na startno črto in se v dirki pomeriti z drugimi podjetji. In se, seveda, ob tem tudi kaj naučiti.

Ali oče še vedno bdi nad podjetjem? Je še vedno siva eminenca v ozadju?

Še vedno se zelo zanima za podjetje. Pred kratkim smo praznovali prvo obletnico nove tovarne, hkrati smo imeli družinski dan in dan štipendistov. Seveda je prišel tudi oče, ki je zelo nestrpno čakal na ta dogodek. Bil je zelo čustven, kakršen bom najbrž čez leta tudi jaz. Dejal je, da se bo zdaj, ko ima že 84 let, poslovil od podjetja. Sicer pa je bil v prvih letih, ko se je umaknil iz Hermija, a je nad njim še vedno bdel, predvsem naš mentor. Povedal je, kaj delamo prav in kaj narobe, tudi okregal nas je včasih. Zdaj nas spodbuja in pohvali, saj se sami ne znamo ustaviti in si reči, da delamo dobro.

Kakšen je danes Hermi? Je v svoji dejavnosti še vedno prvi v Sloveniji?

V svoji dejavnosti še vedno močno vodimo. Začeli smo s strelovodno opremo, danes smo krepko prvi v zaščiti pred udarom strele, vodimo tudi v proizvodnji kabelskih polic. V zadnjem obdobju smo se uveljavili tudi s konstrukcijskimi sistemi za sončne elektrarne. Težko ocenim, ali smo tudi na tem področju prvi, a smo zagotovo med najboljšimi. Uspešni nismo samo doma, ampak tudi v tujini, kjer imamo štiri hčerinska podjetja. Naš položaj na trgu se krepi, lahko se pohvalimo tudi z veliko prepoznavnostjo. K rasti podjetja je pripomoglo tudi to, da je kljub covidu gradbeništvo cvetelo po vsej Evropi. Zdaj nam gre na roko tudi množično uvajanje obnovljivih virov energije. Vsi naši štirje proizvodni programi so namreč izjemno pomemben del sončne elektrarne, saj izdelujemo približno polovico vsega, kar je zanjo potrebnega. To, da je pri nas mogoče dobiti konstrukcijske sisteme za te elektrarne ter strelovode, prenapetostne zaščite in kabelske police, je postalo naša velika prednost. Ponudnikom sončnih elektrarn je lažje, če lahko na enem mestu najdejo več izdelkov in tudi tehnično podporo.

Preberite več v Novem tedniku

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Podjetje Uniforest: Postavitev napredne proizvodnje Podjetje Uniforest: Postavitev napredne proizvodnje
Četrtek, 23 Marec 2023 13:30
Podjetje Uniforest uspešno kandidiralo na razpisu za dodelitev EU sredstev za projekt: Postavitev na...

Preberite več...

Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej...
Četrtek, 16 Marec 2023 09:29
Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej, z rastjo premij in čistega rezultata ...

Preberite več...

Otvoritev prenovljenega prodajnega Studia Hisense Gorenje v Ljubljani Otvoritev prenovljenega prodajnega Studia Hisense Gorenje v Ljubljani...
Četrtek, 16 Marec 2023 09:26
Na Brnčičevi ulici v Ljubljani se je odprl prenovljen prodajni Hisense Gorenje Studio, ki se razpros...

Preberite več...

GRAWE zavarovalnica poroča o uspešnem poslovanju v letu 2022 GRAWE zavarovalnica poroča o uspešnem poslovanju v letu...
Torek, 14 Marec 2023 09:32
GRAWE zavarovalnica z veseljem poroča o dobrih finančnih rezultatih za leto 2022 in uspešno zaključe...

Preberite več...