Jutri protestni shod zaposlenih v Tušu
Gospodarstvo
Tipografija

Ker zaposleni v celjskem veletrgovcu Tuš že dlje časa izražajo nezadovoljstvo zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih plač, se bodo jutri dopoldne zbrali na protestnem shodu pred upravno stavbo Tuša. Na današnjem sestanku z vodstvom podjetja po besedah predsednice Tuševega sindikata Mirjane Janjič niso zbližali stališč.

 

»Z jutrišnjim protestom sporočamo, da želimo biti slišani. Na protestu v Celju se bomo zbrali zaposleni iz vseh Tuševih poslovalnic po državi,« je po sestanku povedala sindikalistka Mirjana Janjič in dodala, da bodo pogajanja z vodstvom podjetja nadaljevali v upanju, da bodo sprejemljiv dogovor dosegli do konca leta.

V Sindikatu Tuš zahtevajo dvig osnovne plače za prodajalke in skladiščnike, tako da ne bo nižja od zakonsko določene minimalne plače. Nadomestilo za prehrano med delom mora znašati vsaj 7,96 evra, nadomestilo za prevoz na delo pa toliko kot dnevna vozovnica. Zahtevajo tudi, naj se regres v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1400 evrov.

Zahtevajo še, da se v pogodbi o zaposlitvi določi točen kraj opravljanja dela, uprava pa mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških, dopustov in podobnega. Prav tako zahtevajo dosledno upoštevanje kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, med drugim se morata priprava na delo in zaključek dela povsod šteti v delovni čas, enako sestanki in izobraževanja.

Predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić v sporočilu za javnost med drugim opozarja še na preobremenjenost delavcev. Mnogi zaradi prevelike količine dela nimajo več časa za malico. Rezultat preobremenjenosti pa je tudi vse večja izgorelost delavcev, prav tako narašča število poškodb in bolniških odsotnosti.

Najbolj brano

Obrtniki in podjetniki pozor! Obrtniki in podjetniki pozor!
Sreda, 09 November 2022 14:08
Poročati morate o embalaži dani na trg Slovenije. Na tisoče malih in srednjih podjetij mora finančn...

Preberite več...

Mag. David Kastelic novi predsednik uprave GRAWE zavarovalnice d. d. Mag. David Kastelic novi predsednik uprave GRAWE zavarovalnice...
Sreda, 05 Oktober 2022 13:17
GRAWE zavarovalnica d. d. ima novega predsednika uprave, mag. Davida Kastelica, ki je v zavarovalniš...

Preberite več...

Tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev letos v Mlekarni Celeia Tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev letos v Mlekarni Celeia...
Torek, 04 Oktober 2022 12:23
Mlekarna Celeia je minulo soboto gostila tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev. Pod delovnim...

Preberite več...

V Celju vrata odprla popolnoma prenovljena trgovina Eurospin V Celju vrata odprla popolnoma prenovljena trgovina Eurospin...
Ponedeljek, 26 September 2022 13:59
Njeno odprtje je bilo prejšnji četrtek, 22. septembra. Zadovoljni kupci so lahko že na dan odprtja u...

Preberite več...