Teš začasno izklopili iz omrežja
Gospodarstvo
Tipografija

Termoelektrarno Šoštanj (Teš) so v petek začasno izklopili iz omrežja. Holding Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je Teš, je namreč ocenil, da so cene na trgu nekoliko padle ter da lahko trenutno proizvede dovolj elektrike in je smotrno s premogom varčevati za zimske mesece.

"Od HSE smo dobili komercialno obvestilo, da se Teš 6 izključi iz omrežja, saj so cene električne energije na trgu nekoliko padle. Trenutno je v Sloveniji dovolj vode in vetra, kar pomeni, da je tudi dovolj elektrike," so povedali v Tešu.

Po njegovi oceni je takšna odločitev smotrna, saj premoga primanjkuje in ga je zato treba prihraniti za krizne zimske mesece, ko bodo tudi potrebe po električni energiji višje.

V Tešu so za spletno izdajo časnika Finance povedali, da Premogovnik Velenje zaradi tehničnih težav ne zagotavlja dovolj premoga. "Gre za preventivni izklop, da se kopiči energent. Premogovnik Velenje nam v tem trenutku ne zagotavlja pogodbenih obveznosti. Elektriko, ki bi jo sicer proizvedli, bo treba nadomestiti na trgu, trenutno so cene relativno ugodne. Če bodo ugodne razmere na trgu, bo izklop trajal dlje," so časniku povedali v družbi.

Dodali so, da bodo za namene ogrevanja lokalnih skupnosti zagnali plinska bloka, kot energent pa večinoma uporabljali ekstra lahko kurilno olje.

Po informacijah časnika je v torek v premogovniku v rovu, v katerem bi morali premog začeti kopati novembra, deformiralo tla in poškodovalo tudi progo. Poleg tega enega od rovov skladno z načrtom zaradi dokončanja izrabe odkopnega polja že zapirajo, v drugem rovu pa imajo zaradi težav z odkopno progo, ki trajajo že tri tedne - zaradi povečanih pritiskov in slabšega geomehanskega stanja -, odkop pol manjši od predvidenega. Za odpravo težav v novem rovu bosta po informacijah Financ potrebna vsaj dva meseca, težave v še aktivnem rovu pa se bodo odpravljale sproti, a to pomeni manjši odkop premoga.

V Premogovniku Velenje so za STA danes povedali, da bodo dogovore na vprašanja pripravili takoj, ko bo mogoče.

Teš bi moral imeti v času remonta Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki traja od 1. oktobra do 2. novembra, osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko. Finance navajajo, da bo treba v času, ko ne bosta delovala ne Teš ne Nek, približno 75-odstotkov elektrike uvoziti.

Direktor sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles Aleksander Mervar je za Finance dejal, da še ni čas, da bi Eles prevzel zagotavljanje krizne oskrbe z elektriko. Vremenske razmere za proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah so namreč ugodne, cene elektrike na borzi pa so se precej znižale. Na vidiku ni omejitev v evropskem sistemu, če pa bi se razmere poslabšale, bi Teš znova priklopili v omrežje, možna je tudi proizvodnja v plinskih blokih s kurilnim oljem, je dejal. (STA, foto: Andraž Purg)

Najbolj brano

Obrtniki in podjetniki pozor! Obrtniki in podjetniki pozor!
Sreda, 09 November 2022 14:08
Poročati morate o embalaži dani na trg Slovenije. Na tisoče malih in srednjih podjetij mora finančn...

Preberite več...

Mag. David Kastelic novi predsednik uprave GRAWE zavarovalnice d. d. Mag. David Kastelic novi predsednik uprave GRAWE zavarovalnice...
Sreda, 05 Oktober 2022 13:17
GRAWE zavarovalnica d. d. ima novega predsednika uprave, mag. Davida Kastelica, ki je v zavarovalniš...

Preberite več...

Tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev letos v Mlekarni Celeia Tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev letos v Mlekarni Celeia...
Torek, 04 Oktober 2022 12:23
Mlekarna Celeia je minulo soboto gostila tradicionalno vseslovensko srečanje mlekarjev. Pod delovnim...

Preberite več...

V Celju vrata odprla popolnoma prenovljena trgovina Eurospin V Celju vrata odprla popolnoma prenovljena trgovina Eurospin...
Ponedeljek, 26 September 2022 13:59
Njeno odprtje je bilo prejšnji četrtek, 22. septembra. Zadovoljni kupci so lahko že na dan odprtja u...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik