Letošnji Mos glasnik samooskrbe
Gospodarstvo
Tipografija

Če se boste letos na Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos) pripeljali s kolesom (kar velja predvsem za Celjane in prebivalce okoliških krajev), boste za vstopnico plačali tri evre manj. In če boste imeli srečo in vas bodo izžrebali, boste domov odpeljali novo kolo. Takšna »kolesarska akcija« ne bo namenjena le zbujanju pozornosti. Letošnji Mos bo namreč glasnik varčevanja z energijo in varovanja okolja ter samooskrbe na vseh področjih – od pridobivanja električne energije do zagotavljanja hrane na domačem vrtu.

Čeprav Mos letos še ne bo tako velik, kot je bil pred koronakrizo, naziva največje poslovno-sejemske prireditve v Sloveniji ne bo izgubil. Tako kot običajno bo razdeljen na pet tematskih področij – Mos Dom, Mos Tehnika Energetika, Mos Turizem, Mos B-Diggit in Mos Plus. Na vseh teh sejmih znotraj sejma bo poudarek na samooskrbi. Na sejmu Tehnika Energetika bo na primer zelo velika ponudba sončnih elektrarn in toplotnih črpalk, razstavljavci s področja prehrane bodo v ospredje postavili doma pridelano zdravo hrano, tudi eden od posvetov, namenjen tako strokovni kot širši javnosti, bo namenjen prehranski varnosti oziroma nevarnosti in iskanju odgovora na vprašanje, kaj bomo jedli jutri.

Letos bo na Mosu sodelovalo približno 600 razstavljavcev, kar je petina več kot lani. Trenutno je prijavljenih štirideset neposrednih razstavljavcev iz tujine, s tistimi, ki jih bodo zastopala slovenska podjetja, bo vseh približno sto. Neposredni tuji razstavljavci bodo prišli iz desetih držav, z zastopanimi podjetji bo tujcev iz več kot dvajsetih držav. Na sejmu se bodo predstavljala samo podjetja iz Evrope. »Na ponoven prihod kitajskih podjetij, ki so pred izbruhom koronavirusa postala že nekakšna stalnica na Mosu in so na sejmišču imela velik paviljon, bo treba počakati še kakšno leto ali več,« ocenjuje Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem. Enako velja tudi za podjetja iz drugih bolj oddaljenih držav. Letos tudi ne bo države partnerice. Družba Celjski sejem se je o sodelovanju dogovarjala s Poljsko, ki je po izbruhu vojne v Ukrajini udeležbo na sejmu preklicala. Podjetja, ki naj bi prišla na Mos, so večinoma z območja, kamor se je zateklo največ ukrajinskih beguncev.

Bogat strokovni program

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se bo na letošnjem Mosu predstavila v še večjem obsegu kot na sejmih pred korono. Ponovno bo odprla Ulico obrti, na kateri bo namenila poudarek deficitarnim poklicem, v vajeniški pisarni pa bo mogoče dobiti vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja. Na novo se bo predstavil republiški center za poklicno izobraževanje, ki bo zasedel kar tisoč kvadratnih metrov razstavnega prostora. Z obrtno zbornico bo pripravil državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SlovenijaSkil 2022. Mladi se bodo pomerili v kar enajstih poklicih. Na Mos se letos vrača stičišče znanosti in gospodarstva, na katerem se bodo predstavili inštituti, fakultete, univerze in visokotehnološka podjetja. Posebno pozornost bodo namenili bioniki in vesoljskim tehnologijam. Svoj prostor na sejmišču bo ponovno imelo ministrstvo za gospodarstvo, ki se mu bo letos pridružilo še ministrstvo za javno upravo. (Foto: arhiv NT/SHERPA)

Letos bo obsežen tudi strokovni del sejma. Največ poslovnih dogodkov bo v sredo, četrtek in petek. Bogat bo tudi zabavni program. Lani so na Mosu našteli 40 tisoč obiskovalcev, razlog za skromnejši obisk je bila obveza o izpolnjevanju pogoja PCT. Letos za vstop na sejmišče ne bo nobenih omejitev, zato v družbi Celjski sejem pričakujejo, da si bo Mos ogledalo najmanj 60 tisoč ljudi.

Najbolj brano

V Celju vrata odprla popolnoma prenovljena trgovina Eurospin V Celju vrata odprla popolnoma prenovljena trgovina Eurospin...
Ponedeljek, 26 September 2022 13:59
Njeno odprtje je bilo prejšnji četrtek, 22. septembra. Zadovoljni kupci so lahko že na dan odprtja u...

Preberite več...

Skupina Generali s priznanji finančne revije Institutional Investor Skupina Generali s priznanji finančne revije Institutional Investor...
Četrtek, 15 September 2022 15:12
Skupina Generali in Philippe Donnet s priznanji finančne revije Institutional Investor: Skupina G...

Preberite več...

Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov...
Četrtek, 28 Julij 2022 10:56
Med tistimi, ki bodo bogato unovčili politično funkcijo, je tudi zdaj že nekdanji gospodarski minist...

Preberite več...

Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali
Četrtek, 28 Julij 2022 09:27
Skupina Generali je za regionalnega direktorja regije Srednjevzhodna Evropa imenovala Manlia Lostuzz...

Preberite več...