Nekaj dobička v žepe lastnikov, večina za slabše čase
Gospodarstvo
Tipografija

Gospodarske družbe na Celjskem še nikoli doslej niso ustvarile toliko čistega dobička kot lani. Znašal je 492,7 milijona evrov, kar je 200 milijonov evrov ali 68 odstotkov več kot v letu 2020. Še bolj kot s predlanskim koronskim letom je pomembna primerjava z letom 2019. Takrat je gospodarstvo celjske regije imelo 323,5 milijona evrov čistega dobička, kar pomeni, da ga je lani v primerjavi s tem letom povečalo za 170 milijonov evrov. Največ čistega dobička na Celjskem so lani ustvarili Cinkarna Celje, Tastepoint in Jagros.

Lanski cinkarnin dobiček, ki je bil rekorden, je od predlanskega višji za kar 75 odstotkov. Lastniki družbe so v sredo popoldne na seji skupščine odločali, kolikšne dividende si bodo izplačali letos. Na drugem mestu je s 26,5 milijona evrov družba Gis Naložbe, ki dobička ni ustvarila na osnovi poslovnih, ampak finančnih prihodkov. Družba Gis Naložbe, ki je v lasti znanih celjskih podjetnikov Aleksandra in Iztoka Govca, je namreč lani skupini Istrabenz plini prodala svoje podjetje GTG plin. Tretji na lestvici največjih desetih dobičkarjev na Celjskem je Tastepoint, nekdanji Etol. ki je od leta 2018 del ameriške multinacionalke IFF, pred tem je bil šest let v lasti izraelskega Frutaroma. S tujimi lastniki dosega celjska tovarna arom in prehranskih dopolnil izjemno dobre poslovne rezultate. Tudi povprečna bruto plača v Tastepointu je med najvišjimi v proizvodnih podjetjih na Celjskem. Če je Cinkarna Celje lanska rekorderka po višini čistega dobička, je Kovintrade rekorder po rasti dobička. Lani ga je namreč ustvaril kar 14,6 milijona evrov, kar je skoraj osemkrat več kot v letu 2020. Največje celjsko mednarodno trgovsko podjetje je lani imelo tudi rekordne čiste prihodke od prodaje. Znašali so 233,7 milijona evrov in so bili od predlanskih višji za 66 odstotkov.

Celoten prispevek preberite v tiskani izdaji Novega tednika, 16. 6. 2022.

Preglednica z dobički in povprečnimi plačami zaposlenih:

 

Najbolj brano

Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja! Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz...
Petek, 20 Maj 2022 10:01
Skupina Generali v prvem trimesečju: odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja, i...

Preberite več...

Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu
Sreda, 13 April 2022 13:42
Ob 25-letnici zavezani h gradnji vseživljenjskega partnerstva s strankami, trajnostnemu poslovanju i...

Preberite več...

Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji
Torek, 05 April 2022 11:25
Lunos je postal najboljši zaposlovalec med malimi podjetji v izboru najuglednejših in najuspešnejših...

Preberite več...

Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti za bolne Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti...
Četrtek, 31 Marec 2022 11:21
Zakaj so največje tri bolnišnice (spet) končale v rdečih številkah in zakaj so zdravstveni domovi kl...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik