Zaradi dražje energije vsak mesec ob milijon evrov
Gospodarstvo
Tipografija

»Leto 2021 bo solidno, a ne bo tako uspešno, kot sta bili leti 2017 in 2018,« je oktobra lani napovedal Jani Jurkošek, generalni direktor družbe Štore Steel. V svoji napovedi je bil preskromen, saj je štorska jeklarna lani imela rekordne prihodke od prodaje, čisti dobiček je znašal šest milijonov evrov. Dobička bi bilo še več, če se družba v zadnjih mesecih preteklega leta ne bi soočila z izjemnim porastom cen energentov. Kot pravi Jurkošek, sta ji dražja elektrika in zemeljski plin lani »odnesla« najmanj dva milijona evrov dobička. Visoke cene energije, ki jih spremljata še pomanjkanje in podražitev surovin, krojijo tudi letošnje poslovanje podjetja. Kljub temu v Štorah letos pričakujejo dobre poslovne rezultate, saj imajo naročil dovolj in so njihove proizvodne zmogljivosti ves čas v celoti zasedene.

Jani Jurkošek poudarja, da so zaradi nenehnih dražitev energentov trenutne razmere zelo hude. »Ne vemo, pri kakšnih cenah se bodo podražitve ustavile, predvsem ni jasno, kdaj se bo to zgodilo,« pravi. Ker ni druge možnosti, kot da tudi sami zvišajo cene, so kupcem že predlagali, da bi si delili dodatne stroške zaradi višjih cen elektrike in zemeljskega plina. »Kupci za zdaj razumejo naše težave, a ne vem, kaj bo, če bodo cene energentov še naprej letele v nebo,« se boji Jurkošek. Dražja elektrika in plin letos vsak mesec stroške podjetja povišata za kar milijon evrov. »Cena megavatne ure elektrike se je lani v drugem polletju s 50 evrov povišala na 200 evrov. Letos februarja je znašala 250 evrov, ko se je začela vojna v Ukrajini, je poskočila na kar 544 evrov. Dva tedna kasneje so se cene začele umirjati in po 10. marcu rahlo padati,« razmere opisuje Jurkošek.

Celoten prispevek preberite v aktualni številki Novega tednika, št. 14, 7. 4. 2022.

Najbolj brano

Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja! Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz...
Petek, 20 Maj 2022 10:01
Skupina Generali v prvem trimesečju: odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja, i...

Preberite več...

Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu
Sreda, 13 April 2022 13:42
Ob 25-letnici zavezani h gradnji vseživljenjskega partnerstva s strankami, trajnostnemu poslovanju i...

Preberite več...

Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji
Torek, 05 April 2022 11:25
Lunos je postal najboljši zaposlovalec med malimi podjetji v izboru najuglednejših in najuspešnejših...

Preberite več...

Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti za bolne Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti...
Četrtek, 31 Marec 2022 11:21
Zakaj so največje tri bolnišnice (spet) končale v rdečih številkah in zakaj so zdravstveni domovi kl...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik