Merkscha furnirnica prenovila še eno meščansko stavbo
Gospodarstvo
Tipografija

Medtem ko se vlagatelji v izgradnjo stanovanj v Celju odločajo za postavljanje novih zgradb na obrobju mesta, družina Merkscha s svojim podjetjem Merkscha furnirnica že nekaj časa kupuje in prenavlja stare meščanske stavbe v središču mesta. V teh dneh zaključuje obsežno prenovo hiše v Razlagovi ulici, ki stoji ob Pelikanovem fotografskem ateljeju in galeriji. V stavbi, ki je dobila popolnoma novo pročelje, je devet stanovanj različnih velikosti, od enosobnega, ki meri 65 kvadratnih metrov, do tako imenovanega tripleksa z nekaj več 140 kvadratnih metrov površine. Prenova je trajala leto in pol in je stala nekaj več kot dva milijona evrov. Prenova bi lahko bila končana že prej, pravi eden od direktorjev in solastnikov podjetja Peter Merkscha, če lani del ne bi nekoliko upočasnila epidemija.


Tako kot vse ostale svoje nepremičnine bo podjetje Merkscha furnirnica tudi stanovanja na Razlagovi ulici oddajalo v dolgoročni najem. Peter Merkscha poudarja, da so dolgoročne tudi vse njihove naložbe. »Stavb ne kupujemo in obnavljamo zato, da bi jih prodali, ampak jih samo oddajamo v najem. Če nekaj prenoviš in takoj prodaš, dobiček ni velik. Če pa stavbo prenoviš in obdržiš, se lahko nadejaš, da bo njena vrednost zrasla. Poleg tega nekaj denarja dobiš tudi z najemninami, čeprav si z njimi naložbe v prenovo ne moreš povrniti. S takšno nepremičninsko politiko torej na kratki rok ne moreš obogateti, imaš pa stavbo v odličnem stanju, kot je zdaj tale v Razlagovi ulici,« pravi Merkscha in dodaja, da družina s kupovanjem in obnavljanjem nepremičnin ustvarja nekakšno osnovo za generacije, ki prihajajo za njo. Tudi v Avstriji, kjer ima v kraju Gratwein blizu Gradca sedež matična družba, se družina Merkscha že več let ukvarja s podobnimi nepremičninskimi projekti kot v Celju.
Peter Merkscha napoveduje, da bodo najemnine za stanovanja v Razlagovi ulici nekoliko višje, vendar bo tudi kakovost bivanja v njih zelo visoka. Kljub višjim cenam je podjetje do zdaj že podpisalo tri najemne pogodbe, večina preostalih  stanovanj pa ima napis »rezervirano«. »Naš cilj je imeti najemnike na daljši rok.  Temu prilagajamo tudi svojo ponudbo, zato stanovanja oddajamo neopremljena. Vsi najemniki si jih bodo morali sami urediti, kar pomeni, da zaradi stroškov, ki jih bodo pri tem imeli, v stanovanjih ne bodo ostali le nekaj mesecev, ampak dlje časa,« pravi Merkscha.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Nova KBM v središču Ljubljane pripravila odmeven sprejem Nova KBM v središču Ljubljane pripravila odmeven sprejem...
Torek, 24 Avgust 2021 11:08
Čudovit ambient preddverja Križank se je sredi avgusta spremenil v prizorišče zelo odmevnega ...

Preberite več...

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay