Zanimanje veliko, le cena previsoka
Gospodarstvo
Tipografija

Družbi za upravljanje terjatev bank še vedno ni uspelo prodati večstanovanjskega bloka v Vojniku, čeprav je za nakup, kot trdi, veliko zanimanje. Stavbo, ki propada že več let, je marca letos poskušala prodati na dražbi, ki pa ni bila uspešna. Zato je kupca začela iskati z zbiranjem zavezujočih ponudb, pri čemer prav tako ni bila uspešna. Trenutno se pogaja z najboljšimi ponudniki, ki so se prijavili na razpis za zbiranje nezavezujočih ponudb. Razlog, da se doslej še nihče ni odločil za nakup vojniških stanovanj, je očitno previsoka cena.

Stanovanjski blok v Vojniku je gradila gorenjska družba Finstar, ki je leta 2012 propadla, nepremičnino pa je prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Stavba je že več kot desetletje prazna in je v tem času nekoliko propadla, zato potrebuje prenovo. V njej je 43 stanovanjskih enot, celotna zgradba ima v kleti, pritličju in treh nadstropjih malo manj kot 2.500 kvadratnih metrov uporabnih površin. DUTB je v preteklih letih kupca za blok poskušala najti s pomočjo oglaševalskih akcij in različnih načinov prodaje. Čeprav ne kaže tako, v slabi banki trdijo, da se za nakup zanima veliko investitorjev. Zato so letos izvedli že dva prodajna postopka. Najprej elektronsko dražbo z zniževanjem cene, na kateri je bila začetna cena 1,9 milijona evrov, nato so objavili še zbiranje zavezujočih ponudb. »Zaradi nepopolnih ali prenizkih prejetih ponudb prodaja v obeh postopkih ni bila uspešno končana,« pojasnjujejo v DUTB, kjer so pred izvedbo elektronske dražbe sicer napovedali, da bodo v primeru neuspešnega poskusa prodaje s svojim denarjem opravili sanacijo stanovanjskega bloka in ga tudi dokončali, nato se bodo ponovno lotili iskanja kupca. Zdaj pravijo drugače: »Ker zanimanje za nakup še vedno ostaja in se v zadnjih mesecih celo povečuje, se za sanacijo stavbe še nismo odločili.« Slaba banka se namreč trenutno pogaja z najboljšimi ponudniki, ki so se odzvali na ponovni razpis za zbiranje nezavezujočih ponudb. Če pogajanja ne bodo uspešna, pravi, bo ponovno razmislila o dokončanju stavbe in prodaji stanovanj po posameznih enotah.
Da bi DUTB čim prej našla kupca za stanovanjsko stavbo, si močno želijo tudi v vojniški občinski upravi. Župan Branko Petre je povedal, da so slabo banko tudi pozvali, naj pogoje prodaje prilagodi tako, da ji bo čim prej uspelo najti investitorja, ki bo stavbo dokončal in začel prodajati stanovanja. Ker v Vojniku ponudba stanovanj ni prav velika, je prepričan, da kupcev ne bo težko najti.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja! Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz...
Petek, 20 Maj 2022 10:01
Skupina Generali v prvem trimesečju: odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja, i...

Preberite več...

Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu
Sreda, 13 April 2022 13:42
Ob 25-letnici zavezani h gradnji vseživljenjskega partnerstva s strankami, trajnostnemu poslovanju i...

Preberite več...

Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji
Torek, 05 April 2022 11:25
Lunos je postal najboljši zaposlovalec med malimi podjetji v izboru najuglednejših in najuspešnejših...

Preberite več...

Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti za bolne Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti...
Četrtek, 31 Marec 2022 11:21
Zakaj so največje tri bolnišnice (spet) končale v rdečih številkah in zakaj so zdravstveni domovi kl...

Preberite več...