Brez ruskih gostov, brez dobička
Gospodarstvo
Tipografija

Pandemija koronavirusa in prepoved delovanja sta močno zarezala v poslovanje zdravilišč in drugih turističnih podjetij na Celjskem. Od večjih družb so imeli lani dobiček le Terme Olimia in Terme Dobrna ter še nekaj manjših ponudnikov hotelskih nastanitev. Vsi ostali so poslovno leto končali z izgubo. Najvišjo so zabeležili v Hotelu Sava Rogaška, kjer so imeli tudi najvišji upad prihodkov. Med hotelirji so tudi sicer najslabše poslovali Slatinčani, ki so v preteklih letih svojo dejavnost usmerili predvsem v goste z ruskega govornega področja.

Stanislav Pšeničnik, direktor in lastnik družbe Hotel Sava Rogaška, je slabe poslovne rezultate napovedal že aprila lani. Kot je takrat dejal, je podjetje že v drugi polovici marca imelo za 570 tisoč evrov manj prihodkov, nato je bilo iz meseca v mesec samo še slabše. Do konca leta je družba, ki je običajno imela med 7 in 8 milijoni evrov čistih prihodkov od prodaje, zabeležila 73-odstotni upad prihodkov, kar je največ med turističnimi podjetji na Celjskem. Izguba je znašala 1,7 milijona evrov, kar je prav tako najslabši poslovni izid.
Pšeničnikovo podjetje je v svojih dveh hotelih Sava in Zagreb, ki imata skupaj 153 sob, do začetka pandemije imelo največ ruskih gostov, sledili so Izraelci, Nemci, Italijani, Avstrijci in Slovenci. V avgustu, septembru in deloma še v oktobru, ko so lahko delali, so bili v hotelih nastanjeni izključno domači gostje. Bilo jih je kar nekaj, pravi Pšeničnik, da bi jih privabili čim več, so znižali cene. Vendar to poslovanja v letu 2020 ni moglo rešiti. »Zaradi epidemije nismo poslovali večino leta in negativen rezultat smo pričakovali. Izgubo smo že pokrili z dobički iz preteklih let,« pojasnjuje Stanislav Pšeničnik. Kljub pomoči države so v podjetju morali odpustiti polovico od malo več kot 110 zaposlenih.
Težave bodo še nekaj let
Hotela Sava in Zagreb sta letos spet začela poslovati konec maja. Pšeničnik, ki se sicer boji ponovnega zaprtja hotelov jeseni, je z dosedanjim obiskom domačih gostov zadovoljen, a še vedno ni tujcev. »Večina tujih gostov zaradi ukrepov ne more pripotovati, ni izdaje vizumov in tudi letalskih povezav ne. Upam, da se bodo ljudje precepili in s tem zagotovili, da bomo v turizmu lahko spet delali.« Do normalnega poslovanja je še daleč, meni Stanislav Pšeničnik, ki pričakuje, da bodo težave v hotelirstvu trajale še nekaj let, saj bodo gostje iz oddaljenih držav potrebovali kar nekaj časa, da se bodo vrnili.    
Tudi ostali slatinski hotelirji v rdečem
Od ostalih hotelskih podjetij v Rogaški Slatini so lani velik padec prometa in visoko izgubo zabeležili tudi v Atlantidi Rogaška. Njeni prihodki so bili od predlanskih nižji za 66 odstotkov in so znašali manj kot milijon evrov, čista izguba je presegla pol milijona evrov. Tudi v Atlantidinem butičnem hotelu, ki ga je hrvaški poslovnež Izidor Sučić zgradil pred petimi leti in za naložbo plačal 16 milijonov evrov, so prevladovali gostje iz Rusije in Ukrajine, a tudi iz Kazahstana, Italije in Hrvaške.

Foto: arhiv NT (SHERPA)

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay